Mitropolit Ostrog

Mitropolit Amfilohije u Ostrogu: Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Hašima Tačija

Ime: 10. 06. 2020 MITROPOLIT OSTROG; Opis: Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Hašima Tačija Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštestvom Svetu službu Božiju u manastiru Ostrogu, pokraj moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit Amfilohije je rekao da je Sveti Vasilije već 350 godina bio i ostao živi svjedok istine Božje i iscjelitelj od laži i obmane, od lažnih znanja i lažnih učenja.

“Naročito je on to sada, u ovom trenutku kada vlasti ove države ruše manastir Svetog Vasilija na Briskoj gori kod Ulcinja, koji je nedavno ustanovljen, kada Sveti Vasilije gradi ljudske duše i obnavlja ih, svuda u svijetu pa i ovdje. I kada priziva na bratsku ljubav i slogu sve, bez obzira da li su oni pravoslavni ili nepravoslavni – u tom trenutku događa se ovaj zločin sadašnje vlasti, zločin nezapamćen”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da to nije samo zločin protiv te crkve i toga manastira.

“Time se skrnavi ovaj ćivot Svetoga Vasilija Ostroškoga i gradi se budućnost Crne Gore i njene zajednice na mržnji protiv Svetog Vasilija Ostroškog. Lišava se vlast Crne Gore blagoslova Svetog Vasilija Ostroškog. Počeli su sa tim zločinom kada su uhapsili našeg Vladiku Joanikija i sveštenike u Nikšiću i nastavljaju taj zločin protiv naroda, zločin protiv Crne Gore, zločin protiv Svetoga Vasilija Ostroškoga, lišavajući sebe i Crnu Goru njegovog blagoslova”, rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je rekao da ovim činom vlast zadobija prokletstvo Svetog Vasilija.

Podsjetio da su Turci u vrijeme vojvode Mirka Petrovića pokušali da razore ovu svetinju.

“To se i danas događa sa moštima Svetoga Vasilija i sa svetinjom Svetoga Vasilija. Isto ono što se događalo i kasnije, kada je pustošena ova svetinja i razarana .- to se događa i danas. Isto ono što se događalo u toku Drugog svjetskog rata, kada je ovdje od bratoubilačke ruke bratska krv zalila ćivot Svetoga Vasilija. To se, evo, i dan-danas događa blagodareći ponašanju ove vlasti koja je antibožna, koja na laži, a ne na istini, gradi budućnost Crne Gore”, naglasio je Vladika.

Poručio je da zaboravljaju da je, po riječima Svetog Petra Cetinjskog u imenu Božje sud i pravda.

“Sveti Vasilije, jedino u tebe imamo nade. Imali smo i imamo i sada da ćeš ti urazumiti bezumnike, bezumnu vlast Crne Gore koja u ovom trenutku skrnavi tvoj sveti ćivot, da ih urazumiš ako ima mogućnosti da budu urazumljeni. Oni se klanjaju lažnim idolima, lažnim božanstvima poričući Boga ljubavi, ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da ti bezumnici i nesrećnici, i izdajnici Crne Gore, na rušenju te ljubavi, grade budućnost Crne Gore.

“Može li se budućnost Crne Gore graditi na gaženju po moštima Svetoga Vasilija Ostroškog i na gaženju njegovih zavjeta, na gaženju i na uništavanju njegovih svetinja? Ništa se do sada u Crnoj Gori nije gradilo na taj način. Neće ni ovo. I ovo će propasti i ta vlast takva. Ona nije da opstane nego da propadne. I da propadne sve što je nezdravo, što je nečisto, što je zagađeno mržnjom. I da duh Svetoga Vasilija, duh Svetoga Petra Cetinjskoga, duh ljubavi Božje, ljubavi bratske, i zajedništvo istinsko i pravo napreduje”, istakao je on.

Rekao je da dozvolom ove vlasti, sa njenom saglasnošću, Hašim tači, jedan od najvećih terorista savremenoga svijeta postane počasni građanin Ulcinja.

“Ta i takva vlast, koja podržava terorizam i teroriste, ruši svetinje u ovom trenutku, svetinju Svetog Vasilija Ostroškog, apostola mira i ljubavi, koji neprekidno priziva sve ljude i sve narode oko svojih svetih moštiju. I svi se oni ugrađuju u njegove svetinje na ovim prostorima i svi se ugrađuju u tu njegovu obnavljanu svetinju na Briskoj gori kod Ulcinja”, kazao je Vladika Amfilohije.

“Daj Bože da se ova vlast, ili iscijeli od toga opakoga i otrovnoga sjemena ili neka je Sveti Vasilije ukloni da ne zagađuje ovaj narod zlom, mržnjom, bratoubilaštvom i bogoubilaštvom”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović