Mitropolit

Mitropolit Amfilohije u Piperima: Poslije divlje privatizacije ostalo samo još otimanje svetinja

Ime: 27. 07. 2020. MITROPOLIT CELIJA PIPERSKA; Opis: "27. 07. 2020. MITROPOLIT CELIJA PIPERSKA". Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko–primorski g. Amfilohije ocijenio je da je kod nas danas vrijeme novih gonitelja Crkve i otimača svetinja Božjih, naslednika prokletoga cara Dukljanina, koji je ispunio kalendar brojnim imenima svetih mučenika.

Mitropolit Amfilohije je ovo kazao danas, 27. jula, u manastiru Ćelija piperska kod Podgorice, gdje je sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku litrugiju.

U svojoj besjedi vladika je istakao da je vlastodršcima ostalo samo još da otimaju svetinje Božje, nakon što su prethodno opljačkali preduzeća, narodno dobro koje su sakupili njihovi prethodnici na osnovu onoga što su oteli od Crkve Božje i naroda, ali koji, blagodareći tome što su bili krišteni, nisu samo za sebe prisvajali, nego su to davali i narodu, stvorivši mnogobrojna preduzeća.

Njihovi sadašnji sljedbenice sva ta preduzeća su na divlji način privatizovali, pretvorili u svoju imovinu, opljačkavši to narodno bogatstvo u ime sada nekih novih idola, ideala lažnih. U isto vrijeme sada donose zakone da i ove svetinje Božje, u koje su ugrađeni svi naši preci na čelu sa Svetim Stefanom Piperskim, privatizuju, kako kažu, nacionalizuju, da ih prisvoje navodno državi. Kojoj državi? To je vlast koja je sebe poistovjetila sa državom”, kazao je vladika, pitajući se kome će vlast da da svetinje i ko će u njima da služi.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko – primorski g. Amfilohije je na kraju Liturgije prerezao slavski kolač, čestitajući praznik.