Митрополит Јоаникије благосиљао темељ храма преподобног Серафима Саровског на Драгаљу

Митрополит Јоаникије благосиљао темељ храма преподобног Серафима Саровског на Драгаљу

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије благосиљао је данас поподне темељ храма преподобног Серафима Саровског на Драгаљу.

 

Саслуживали архимандрит Бенедикт (Јовановић), протојереј – ставрофор Синиша Јанковић и јерођакон Сионије (Зорић).

У архипастирском слову Митрополит Јоаникије је рекао да у Драгаљу постоји већ лијепа црква посвећена Покрову Пресвете Богородице, коју су преци данашњих мјештана Драгаља подигли и украсили у славу Божију.

“Од тада па до скоро ово мјесто се полако празнило. И таман кад је било негдје на издисају, даде Бог да овдје изнова процвјета живот и да се обнавља вјера. И у спомен тих чудесних догађања подижемо и овај нови храм који је посвећен Светом Серафиму Саровском. Он је био савременик Светог Петра Цетињског, управо у оно вријеме када је засијао светошћу и чудесима Свети Петар Цетињски”, рекао је Владика.

Говорећи о Светом Серафиму рекао је да је учио онако како је живио.

“Ради Бога, ради славе Божије оставио је овај свијет да би се испунио Божије благодати. Говорио је да је циљ човјековога живота стицање дарова Духа Светога”, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Рекао је да свима нама требају и земаљска добра – ваздух, и вода, и хљеб, и кров над главом и осталр ствари.

“Али, има нешто што је скупље и драгоцјеније. И кад се човјек везује за оно што је драгоцјеније, за оно што је нетрулежно и Божанско, онда сигурно иде правим Божјим путем, јер стиче духовно богатство које не пропада, које не труне и које је човјеку увијек сигурни ослонац. А то је камен вјере на којем стојимо”, рекао је он.

Казао је да нас црква као грађевина упућује на то шта је, заправо, Црква Божија.

“Права истинска Црква Божија је народ сабран у Христу коме је Господ Исус Христос глава и кога прожима Дух Божији, једно осјећање, једна мисао, једна радост и нови живот. Управо овдје се догађа нови живот, у овоме мјест које је изгледало по свему оскудно. Догађа се ријеч Божија да пустиња процвјета као крин”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић