Mitropolit Joanikije blagosiljao temelj hrama prepodobnog Serafima Sarovskog na Dragalju

Mitropolit Joanikije blagosiljao temelj hrama prepodobnog Serafima Sarovskog na Dragalju

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije blagosiljao je danas popodne temelj hrama prepodobnog Serafima Sarovskog na Dragalju.

 

Sasluživali arhimandrit Benedikt (Jovanović), protojerej – stavrofor Siniša Janković i jerođakon Sionije (Zorić).

U arhipastirskom slovu Mitropolit Joanikije je rekao da u Dragalju postoji već lijepa crkva posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice, koju su preci današnjih mještana Dragalja podigli i ukrasili u slavu Božiju.

“Od tada pa do skoro ovo mjesto se polako praznilo. I taman kad je bilo negdje na izdisaju, dade Bog da ovdje iznova procvjeta život i da se obnavlja vjera. I u spomen tih čudesnih događanja podižemo i ovaj novi hram koji je posvećen Svetom Serafimu Sarovskom. On je bio savremenik Svetog Petra Cetinjskog, upravo u ono vrijeme kada je zasijao svetošću i čudesima Sveti Petar Cetinjski”, rekao je Vladika.

Govoreći o Svetom Serafimu rekao je da je učio onako kako je živio.

“Radi Boga, radi slave Božije ostavio je ovaj svijet da bi se ispunio Božije blagodati. Govorio je da je cilj čovjekovoga života sticanje darova Duha Svetoga”, podsjetio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da svima nama trebaju i zemaljska dobra – vazduh, i voda, i hljeb, i krov nad glavom i ostalr stvari.

“Ali, ima nešto što je skuplje i dragocjenije. I kad se čovjek vezuje za ono što je dragocjenije, za ono što je netruležno i Božansko, onda sigurno ide pravim Božjim putem, jer stiče duhovno bogatstvo koje ne propada, koje ne trune i koje je čovjeku uvijek sigurni oslonac. A to je kamen vjere na kojem stojimo”, rekao je on.

Kazao je da nas crkva kao građevina upućuje na to šta je, zapravo, Crkva Božija.

“Prava istinska Crkva Božija je narod sabran u Hristu kome je Gospod Isus Hristos glava i koga prožima Duh Božiji, jedno osjećanje, jedna misao, jedna radost i novi život. Upravo ovdje se događa novi život, u ovome mjest koje je izgledalo po svemu oskudno. Događa se riječ Božija da pustinja procvjeta kao krin”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Željko Drašković