Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Светог Јована Владимира у Зети

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Светог Јована Владимира у Зети

Име: 05. 06. 2022-MITROPOLIT- KURILO; Опис: Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Светог Јована Владимира у Зети Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Светог Јована Владимира у Курилу – Зета

 

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске. Након Литургије благосиљан је и преломљен славски колач, а онда се Владика вјерном народу обрато архипастирском бесједом у којој је говорио о Светом Јовану Владимиру.

“Свети Јован Владимир је страдао подобно Господу Исусу Христу, као невина жртва. Цијелог његовог живота красила га је вјера, доброта, честитост, љубав, спремност на жртву. И када је дошло вријеме да страда за правду Божју и за свој народ, уопште се није двоумио, јер је видио привременост свега онога што је на свијету и све земаљске славе”, рекао је Митополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је додао да је Свети Јован Владимир коријен свих светих из рода српскога.

“Али га подједнако славе и Срби и православни Албанци, и наша браћа Македонци и Грци – цио Балкан, заправо цио православни свијет”, рекао је он.

Владика је нагласио да се Свети Јован Владимир често слика као онај који држи своју одсјечену главу у рукама.

“Та одсјечена глава није само симбол његовога мучеништва , него симбол  мучеништва нашега народа кроз вјекове. Када он држи своју одсјечену главу у својим рукама и чува је, то значи да треба да чувамо памћење на наше страдање, на страдање нашега народа од Светога Јована Владимира, преко Косова и послије Косова, до Јасеновца и Пребиловаца, До Пивских Дола и Велике и све до најновијих времена”, поручио је Митрополит Јоаникије.

Потом је за све присутне приређена славска трпеза хришћанске љубави.

DSC_4235

Радосав Рајо Војиновић
Фото Жељко Драшковић