Митрополит Јоаникије у цркви Светог Николе на Брајићима

Митрополит Јоаникије богослужио у обновљеној цркви Светог Николе на Брајићима

Име: 30.04.2022-Mitropolit Joanikije. Brajici-besjeda; Опис: Митрополит Јоаникије богослужио у обновљеној цркви Светог Николе на Брајићима Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у цркви Светог Николе на Брајићима

 

Саслуживали су му: архимандрит Јефрем (Дабановић), протојереји Петар Церовић, Иван Радовић и Слободан Лукић и јерођакон Сионије (Зорић)

Cрквa Светог Николе на БрајићимаПред почетак Литургије Владика је обавио мало освећење обновљеног храма посвећеног Мрликијском Чудотворцу.

У литургијској бесједи рекао је да сви који вјерују у Христа доживљавају васкрсење као своју побједу и као и наше васкрсење.

“Јер нас је Он учинио учесницима и сапричасницима Његовог васкрсења и Његове побједе над смрћу. Он је првјенац из мртвих. А када то говори апостол Павле указује на то да за првјенцем иду многи. И ти многи – то су сви хришћани кроз сва времена”, рекао је он.

Додао је да је васкрсење Христово кључна тачка око које се одвија сав живот нас хришћана.

“То је сунце које обасјава све. Христос је засијао новим животом као сунце кад се рађа и освјетљава и оживљава све и свја. Ова радост је радост неба и земље, и нас који смо на земљи и оних који су на небесима – свеопшта радост и свеопште обновљење. Зато се сабирамо око Христа Бога живога као око главе Цркве Божије”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је и да је обновљена и данас освештана црква Светог Николе симбол васкрсења.

“Била је подигнута у давна времена, али је ова генерација затекла само нешто мало зидова и темеља. И обновили су ову цркву. Она је васкрсла из дубина земље, појавила се у својој првобитној слави. И зато треба да заблагодаримо свима онима који су у славу васкрсења Христовога учинили све да се ова црква обнови”, нагласио је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је истакао да је наша вјера вјера у васкрсење и да зато обнављамо и градимо храмове Божје.

“И кад су најтежа времена, вјерујемо да су она привремена, да пролази оно што је тешко а да Господ води Црву ка своме вјечноме и неуништивоме Царству. То Царство Божије, Христово, већ овдје се појављује по мјери наше вјере, наше љубави. Љубав Божја је покренула овдје свештенике Јова и Ивана и честите Брајиће на чијем челу је господин Владо Дапчевић, као предсједник одбора и господин Алексић који су доста учинили, наравно уз помоћ многих и многих”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Владика је пожелио да Бог награди свакога ко је, како је рекао било шта помогао око обнове храма.

“Рекли су да неће да се издвајају нашим одликовањима и ми то поштујемо, јер је и најљепше и најљудскије. Нека Бог свакога и награди и благослови и све оне који су обновили храм и свакога онога који ће га и убудуће пазити и овдје долазити на Свету службу”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић