Митрополит Јоаникије на планини Лукавици освештао темеље храма Светог Лазара Косовског

Митрополит Јоаникије на планини Лукавици освештао темеље храма Светог Лазара Косовског

Име: 14.07.2022-Vladika Joanikije-Kapetanovo jezero-besjeda; Опис: Митрополит Јоаникије на планини Лукавици освештао темеље храма Светог Лазара Косовског Тип: audio/mpeg

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије освештао је данас, на празник Светих мученика и бесребрника Козме и Дамјана на Капетановом језеру на планини Лукавици темеље будућег храма Светог великомученика Лазара Косовског, реплике прије педесет година разорене Његошеве ловћенске капеле.

 

Истовремено је обављено и саборно крштење којим су шест новокрштених слугу Божјих постали чланови Свете Цркве Христове.

Митрополит Јоаникије је у архипастирском слову честитао почетак подизања храма-копије ловћенске капеле и пожелио да буде благословено, срећно и дуговјечно крштење и миропомазање нових хришћана који су се данас крстили.

“Овдје су ваши преци мого пута излазили, овдје љетовали, овдје се сабирали. Ова планина њима је била и радост и снага, и живот и слобода. Овдје гдје се орлови гнијезде настанили су се ваши преци да би очували Косовски Завјет, да би очували завјет слободе, пјевали кнезу Лазару и Милошу Обилићу, надахњивали се слободом, историјом, поезијом”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је овдје некад све кипјело од живота, али да се у новије вријеме, нажалост, тај живот повукао са Лукавице.

“Али, ево новога знака живота. Подигнута је недавно црква Светога Илије, недалеко одавде, на Нишином киљану. И та црква је објединила племена: Ровца, Жупљане, Морачане, Пипере и Загарчане и друга племена. А овдје на Капетановом језеру подижемо Ловћенску капелу. И видимо да се Његошева црква жртвовала, као што се и Његош за живота жртвовао за свој народ. Али се тиме што се жртвовала она и умножила”, рекао је он.

Казао је да се Његошева црква на небо вазнијела.

“И с неба нам даје нови живот. Све наше планине скоро су окићене ловћенским капелама. И жртвена мјеста као што су Дола у Пиви. И многа друга. Али се она не умножава само по Црној Гори него и по свим другим српским земљама. Имамо је и у Србији, и на Ђурђевоме граду код Зворника, и у Њемачкој… И ко зна гдје ће још ницати ловћенске капеле”, рекао је Владика.

Сабранима, који подижу ову цркву, рекао је да ће им она дати нову радост.

“Овдје ћете се, ако Бог да, сабирати на Видовдан, да прослављате Светох кнеза косовског Лазара и остале српске витезове који су гинули за слободу од Косова па до данашњега дана. Овдје ћете запјевати, коло заиграти и чуће се гусле и јуначки десетерац”, казао је он.

Владика Јоаникије је нагласио да је данашње саборно крштење дјеце и одраслих још један знак новога живота на овој планини.

“Човјек је пред Богом увијек дијете и увијек може да прими свето крштење. И никада не може да прерасте за крштење – једино може бити да још није дорастао. Нека буде срећно и благословено ово крштење и нека се овдје умножава радост. Да се испуните Божанске правде, истине, љубави, доброте, да се надахнете братском љубављу, дс се та љубав шири међу вама који се овдје сабирате. И да ту Божју, хришћанску љубав ширите по цијелом свијету”, поручио је Митрополит Јоаникије.

DSC_7093

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Жељко Драшковић