Митрополит Јоаникије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

Митрополит Јоаникије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића

Име: 17.11.2021- MITROPOLIT PROSLAVA IMENDANA I DODJELA NAGRADE; Опис: Митрополит Јоаникије одликован Крстом вожда Ђорђа Стратимировића Тип: audio/mpeg

Центар за развој Шајкашке уз сагласнист породице Стратимировића од Куплина, данас, 17. новембра, одликовао је Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија Крстом вожда Ђорђа Стратимировића за освједочено и самопрегорно служење Богу и Српској православној цркви и њеном народу широм српских земаља и расијања, као и за пожртвовано истрајавање на вриједностима светосавске духовности и идеја свесрпског јединства, особито у знак признања за показану вјерност и значајан допринос на дјелу свједочења вриједности и очувања традиција Српске Војводине.

Ово високо признање, које носи име по вожду српске народне војске за вријеме револуције у Аустроугарској 1848. године, Митрополиту је уручено у просторијама Митрополије црногорско-приморске на Цетињу, а одликовање је у име породице Стратимировић уручио господин Иван Стратимировић.

Благодарећи на високом одликовању, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да му је велика част што су овдје данас потомци вожда Ђорђа Стратимировића с којим је Његош остварио контакт и одликовао га највећим тадашњим одликовањем Црне Горе – Обилића медаљом.

“Вожд Ђорђе Стратимировић био је вјесник српске слободе и зато га је Његош одликовао и тиме га истакао као примјер свима нама. Наравно, треба се сјетити да су касније и Данило Петровић и краљ Никола одржавали присне везе са Ђорђем Стратимировићем и те везе српског војводства и српске Војводине и Црне Горе не треба никада заборавити. То су везе које се памте и које нас обавезују и ово је данас један свечани тренутак када се свега тога сјећамо. Ово одликовање, које сте ми данас уручили, које примам са великом захвалношћу, остаће вјечити свједок тих веза које треба да унапређујемо. Сматрамо да је велики благослов што потомци вожда Ђорђа Стратимировића, и сви они који баштине оне вриједности којима нас је он задужио, његују те свијетле традиције”, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Весна Девић

Фото: Никола Јоксимовић