Митрополит Јоаникије у Матагужима

Митрополит Јоаникије освештао пољопривредно газдинство у Матагужима

Име: 01.05.2022-mitropolit joanikije- mataguzi; Опис: Митрополит Јоаникије освештао пољопривредно газдинство у Матагужима Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је данас на Томину недељу посјетио и освештао пољопривредно газдинство у Матагужима, продавницу ”Агора”, који раде под покровитељством Добротворнoг фонда ”Човјекољубље”  Митрополије црногорско-приморске.

Благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија, 2020. године у настојању да се обезбиједе сопствена средства за финасирање народне кухиње при храму Христовог Васкрсења у зетском селу Матагужи,оформљено је пољопривредно газдинство на површини од 110.000 квадрата, на којем је изграђено деветнаест пластеника по 400 квадрата. Цјелокупни простор је ограђен и покривен водоводном мрежом. На газдинству се узгајају сезонске културе које се користе за спремање оброка у народној кухињи и за продају у новоотвореној продавници прехрамбених производа ”Агора”.  Дио плодова са овог газдинства, користиће се у прерађивачком погону за производњу домаћих салата, џемова и осталог. Тренутно је у току берба јагода из пластеника, а убрзо ће почети берба јагода са отвореног на површини од 1800м2. Такође је засађено 15000м2 под пшеницом, 10.000 м2 под црмничким луком. Велики засади су под купусом, боранијом и паприком, а усађено је и 540 садница маслина и 750 садница дивљих шипкова.

На пољопривредном газдинству поред пластеника и засада на отвореном, такође су израђени објекти: магацин за пољопривредне машине, управна зграда са салом за школу вјеронауке, прерађивачки погон са најсавременијим апаратима за цијеђење сокова, кухиња за прераду, пасетризацију иконзервирање воћа и поврћа, канцеларије и два апартнама за смјештај радника а такође је у току завршетак кокошињца за 1300 кока носиља на отвореном.

Митрополит се на освештању обратио вјерном народу, указавши да је Бог ставио човјека у врту Еденском, да га обрађује и да га чува, те је тако Господ на почетку указао човјеку како треба да живи и да се односи према Божијој творевини.

”Наши свештеници су са својим сарадницима, са циљем да умножавају добра Божија, да нахране гладне и да утјеше тужне и сиромашне, жељели да раде својим рукама, да производе, прије свега здраву храну, да уложе свој рад, труд и своју снагу да би учинили нешто добро”, рекао је Владика, похваливши посебно оца Миомира Вулевића који је за ових неколико година колико води ”Човјекољубље” и народну кухињу, учинио много. ”Да буде благословен овај дом и сви који овдје радите, да наставите са још већом снагом и да вас благослов прати на вашем раду”, пожелио је Митрополит и благословио све добротворе.

Фото: Жељко Драшковић