Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije služio godišnji pomen Patrijarhu Irineju

Ime: 20.11.2021-Mitropolit-Pomen patrijarhu Irineju; Opis: Mitropolit Joanikije služio godišnji pomen Patrijarhu Irineju Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros u Cetinjskom manastiru godišnji pomen svetopočivšem Patrijarhu srpskom Irineju.

Saslužvala mu je bratija Cetinjskog manastira.

U arhipastirskom slovu Mitropolit Joanikije je rekao da je Patrijarh Irinej ostavio duboki trag u sjećanju našega naroda.

“On je došao poslije Patrijarha Pavla, koga je narod još za vrijeme života, a sada posebno, poštovao kao sveca. I on je imao mnogo zajedničkoga sa svojim velikim prethodnikom”, rekao je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Patrijarh Irinej u svojim mladim danima, još kao laik Miroslav učestvovao i govorio na čuvenim bogomoljačkim saborima i tamo bio zapažen.

“A kad bi kao starac govorio narodu o vjeri, njegova jednostavna riječ, ali riječ puna vjere i iskustva duhovnoga dopirala je do srca naroda. Tu riječ su razumijevali svi”, kazao je on.

Dodao je da je narod, kada bi govorio Patrijarh Irinej, isto kao i kada bi govorio njegov prethodnik Patrijarh Pavle, disao jednim srcem i jednim duhom.

“On je u tim momentima zaista pokazivao da je stub vjere pravoslavne, nosilac nasleđa svetosavskog i veliki svjedok”, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je takođe da je blaženopočivši Patrijarh Irinej kao Episkop niški za trideset godina u toj eparhiji ostavio neizbrisiv trag.

“A onda, kao Patrijarh srpski, pokazao je ogromnu razumnost i umješnost rukovođenja. Bio je pristupačan i sveštenicima i arhijerejima. A to mnogo znači kada je poglavar pristupačan svima, kada nemaju straha da mu se obrate svi – od prostog čovjeka, preko monaha, sveštenika do episkopa. To mnogo znači za jedinstvo Crkve”, istakao je on.

Govoreći o Patrijarhovoj ljubavi prema bogosluženjima rekao je da je njega bogosluženje krijepilo.

“Divili smo se njegovoj energiji. Nijesmo imali snage da toliko izdržimo. U svemu je bio umjeren: u riječi, u jelu i piću, trezven. Nikada nijesmo mogli primijetiti da kao starac nekad nešto zaboravi. Ja to nikad nijesam primijetio”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Patrijarh Irinej je, kazao je Vladika, bio trpeljiv.

“Podnio je on i od nas arhijereja, vrlo često na Arhijerejskom saboru i neke kritike. Toga biva, suprotstavljaju se mišljenja. On je to tako podnosio što bi bio iznad toga, nije zamjerao, nije zlopamtio. Znao je jedino ponekad kasnije uz kafu da se našali”, kazao je Vladika Joanikije.

Mitropolit Joanikije je posebno naglasio da je blaženopočivši Patrijarh srpski Irinej znao da kaže snažnu i lijepu riječ o Kosovu.

“To je izbijalo iz njegovoga srca. On je tada govorio kao rektor Prizrenske Bogoslovije gdje je dugo boravio. On je nosio to kosovsko nasleđe i svjedočio ga više puta vrlo snažno, ubjedljivo, jako. I tako je i otišao”, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Nikola Joksimović