Pomen

Митрополит Јоаникије служио мали помен Славку Крстајићу: Био је човјек истинске вјере

Име: 24.09.2021 besjeda Mitropolita Joanikija nad odrom Slavka Krstajica; Опис: Био је човјек истинске вјере Тип: audio/mpeg

Његово високопресвештенств Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз присуство Његовог преосвештенства изабраног Епископа будимљанско-никшићког г. Методија, свештенства и ожалошћене породице, одслужио је у храму Преображења Господњег на Жабљаку мали помен Славку Крстајићу, који је јутрос уснуо у Господу у 65-ој години живота.

Након што се помолио за његову душу, Високопреосвећени Митрополит је казао да се новопрестављени слуга Божији Славко, иако је прерано отишао, потпуно спремио на тај велики пут, да је завршио овоземаљске послове и да прелази у нови живот.

“Затворила се књига његовога земаљскога живота, отвара се књига његовога небескога, новога живота у Царству Божијем. Он је поживио у овоме свијету и оставио међу нама дубоки траг. Увјерени смо да ће Царству небескоме са свима светима наћи своје мјесто, које му је већ припремљено. Јер је био веома одговоран човјек, трудио се, и као домаћин, и као муж, и као отац, и као брат, и као пријатељ, веома озбиљно да извршава све своје обавезе као човјек према свима, истовремено водећи много рачуна да угоди Богу”, казао је Митроплит, додавши да се он стално оплемањавао вјером и добрим дјелима и да је био пријатељ кад је човјеку најтеже.

Даље се осврнуо на дубок траг који је уснули Славко оставио у Митрополији црногорско-приморској, трудећи се да се унаприједи њен живот, да се обрати пажња на омладину, на сиротињу… Посебно  је истакао његове заслуге за обнову Епархије будимљанско-никшићке.

“Он је био један од оних који стално брину, да се нешто учини, и за народ и за свештенство, и за Цркву Божију. Бринуо је и о овоме светоме храму Преображења Господњег на Жабљаку, из кога га данас испраћамо, али и о многим другим храмовима. Веома је заслужан што је и манастир Подмалинско онако лијепо обновљен”, рекао је владика и присјетио се његовог доприноса у обезбјеђивању помоћи за сиромашне свештенике који су живјели у некој забити, а које су многи заборавили: “Нама је било много важно што се Славко толико сјећа и брине за те свештенике, за сиротињу, за црквене општине. Сјетио би се увијек, и када ми нијесмо очекивали, да нешто помогне.”

Опраштајући се од упокојеног, Митрополит Јоаникије је нагласио да иако га је тешка и дуга болест исцрпила, његов дух је био бодар и јак, и у тим тренуцима је причао о томе како још нешто да се за Цркву и за народ уради.

“Имао је рјешења, планове, видике, које ми нијесмо баш увијек могли добро пратити. Толико племенитости у једном човјеку која се видјела и кроз то како је он носио тешку болест већ преко 10 година, коју је био побиједио”, нагласио је владика и додао:

“То је само била његова прекаљена вјера. Био је човјек истинске вјере и сретао се много пута са смртним часом у току ових последњих десетак година у којима је боловао. Носио је тешку болест, па је и побјеђивао. Он се тако и припремао за овај одлазак. И заиста се спремио, са Христом се сјединио већ овдје у овоме животу, а данас одлази у Његово наручје.”

Молеће се Богу за покој његове душе, изразио је увјерење да ће он остати дубоко у народном памћењу код свих оних који су га познавали, а Црква Божја ће га се сјећати у својим молитвама увијек, и у овом покољењу и у будућем, јер је оставио заиста убједљив траг.

“Породица је данас у великој жалости јер губи оваквог покровитеља. Славко је био као стуб око кога се сабирају и породица и ближњи, племеници, сродници. Велика је то жалост, велики је ово губитак, нарочито за породицу, али и за све нас. Али је и велика утјеха што је Славко свијетла лика посвједочио и човјечност и честитост, а посебно што је посвједочио вјеру на истински, прави, искрени начин у овоме животу. И како одлази тако ће за њим да свијетли његов животни пут који је прошао. Увјерен сам да је њему обезбјеђено мјесто у наручју Божијем на небесима, у Царству Пресвете Тројице Оца и Сина и Светога Духа”, закључио је Његово високопресвештенств Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у бесједи којом се опростио од брата Славка Крстајића.

+++

Славко Крстајић је био оснивач и директор Агенције за поклоничка путовања Митрополије црногорско-приморске „Одигитрија“, координатор Економског савјета и дугогодишњи члан Епархијског савјета и Епархијског Управног одбора наше Митрополије.

Својим савјесним, преданим и стручним радом чинио је много на унапређењу вјерског туризма у Митрополији црногорско-приморској, а тиме и у читавој Црној Гори.
Пребројати се не могу они који су управо благодарећи „Одигитрији“ и Славку стигли да узму благослов са Гроба Господњег, обиђу чувена поклоничка мјеста у Русији, Румунији, Бугарској, Украјини, Грчкој, Белорусији, Албанији, Италији и другим земљама.

Свету Гору и Хиландар је носио у срцу и трудио се да ту своју љубав према овим светим мјестима пренесе и онима са којима се сусретао, те би често људи слушајући његова искуства о сусрету са Светом Гором пожељели да виде и доживе исто што и он.

Дуги низ година је био предсједник одјељења за западни Балкан Међународног фонда јединства православних народа, који је од свога оснивања 1995. године под покровитељством Московске патријаршије.

Био је и предсједник Императорско православно-палестинског друштва.

Један је од аутора књиге Трговци душама; дукљанско-монтенегрински вјерски трафикинг у свјетлости докумената.

Учествовао је великом броју научних скупова.

Заједно са својом породицом био је приложник Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици и Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

Последњих година свога живота много се трудио око подизања будућег саборног храма на Жабљаку, гдје је био и предсједник одбора за градњу.

Био је поносни отац Сандре и Тодора и вољени супруг др Љиљане, педијатра у будванском Дому здравља.

Сахрана драгог нам брата Славка обавиће се сјутра 25. септембра у 14 часова на Жабљаку.

Вјечан спомен и Царство небеско!

Весна Девић

Фото: јерођакон Сионије