Митрополит Јоаникије интервју

Митрополит Јоаникије: Темељни уговор ће бити потписан, сарадња са владом коректна

Након најаве патријарха Српске православне цркве Порфирија да би ускоро могло доћи до потписивање Темељног уговора са Црном Гором, а са друге стране владике бачког Иринеја Буловића који мисли да неће док је Здравко Кривокапић на њеном челу, митрополит црногорско примосрски Јоаникије, у интервјуу РТВ Никшић, који ће бити емитован вечерас од 20:30 каже:

“Што се мене тиче, та иницијатива ће трајати све док се потпише Темељни уговор Српске православне цркве и Владе Црне Горе. Не могу говорити о роковима, када би могло доћи до потписивања уговора. Оно што је битно јесте да црква живи и са и без уговора, али понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто се Темељни уговор не би потписао. У правном погледу тај документ је важан. Сигурно је да би наш положај био још боље дефинисан, јер би држава и црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подјели надлежности. Као на пример што је регулисано са римокатоличком црквом. То треба свакој цивилизованој држави”, закључио је митрополит Јоаникије.

Одговарајући на питања какав је данас однос актуелне власти у Црној Гори и митрополије црногорско приморске, митрополит каже да и једни и други имају своје обавезе и надлежности.

“Ми не желимо да се мијешамо у послове Владе. Имамо коректну сарадњу. Видимо недостатке и проблеме у данашњој власти, не желимо да доприносимо продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори. Нека политичари сами рјешавају своје проблеме, нека нађу рјешење. Препоручујем да се води озбиљан, одговоран и конструктиван дијалог, да се баве народом и да им приоритет буде да учине нешто за тај нород који представљају. Не бих ја могао да савјетујем политичаре шта да раде и како да постигну договор. Ми имамо сувише посла у својој надлежности. Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе”, рекао је митрополит црногорско приморски Јоаникије.

С обзиром на то да су на снази нове епидемиолошке мјере, због пораста броја инфицираних од корона вируса, а знајући који су све обичаји у вези са предстојећим божићним празницима, митрополит поручује:

“Ако нас ово вријеме упућује на скромност и на скромно прослављање Бадњег дана и Божића, неће тиме наша вјера ослабити. Она ће кроз ту скромност ојачати. Да се сви обрадујемо Христовом рођењу, да његова топлина уђе у наша срца, да нас обједини, измири. То је оно што желимо и себи и свим људима добре воље. И онима који мисле као ми и онима који другачије размишљају. Свима желимо радост и милост, благослов и све најљепше у празничним божићним данима”, нагласио је митрополит.

Извор: https://www.rtnk.me/