Митрополит Јоаникије у манастиру Блишкова

Митрополит Јоаникије у манастиру Блишкова: Хришћани, иако ходе по земљи, имају небески живот у својим срцима

Име: 05.08.2021 Mitropolit besjeda; Опис: Митрополит Јоаникије у манастиру Блишкова Тип: audio/mpeg

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Блишкова код Бијелог Поља.

Након Свете литургије освештао је манастирски параклис посвећен преподнобном Серафиму Саровском.

У архипастирској бесједи рекао је да је улога Цркве у овом свијету да гдје год је присутна освећује.

“Она низводи Божји благослов на цијелу творевину: и на ваздух, и на земљу, и на воду. И сав тај амбијент у коме човјек живи је благословен – и свјетлост коју видимо, и ваздух који дишемо, и вода коју пијемо, и земља по којој ходимо… А све то, заправо служи да бисмо се и  ми освећивали, да би се освећивала наша срца, наше мисли, наше очи да виде и да могу пронаћи у овоме свијету оно што је добро и да виде љепоту Божјих дјела у овоме свијету”, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да је овај свијет, иако пролазан, слика оног свијета у који желимо да се вјечно настанимо – вјечнога царства Божјега.

“Ми то већ овдје доживљавамо по мјери нашега очишћења, по мјери наше вјере. Када се год сабирамо на Свету службу Божју ми постајемо учесници молитвом и својим расположењем да будемо у заједници са Богом, постајемо учесници Царства небеског. Хришћани, иако ходе по земљи, имају небески живот у својим срцима и пулсирање Божанскога живота у својој души и своме уму. Стари хришћани су говорили: Земљом ходимо, а небом живимо”, нагласио је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је казао да нам је доступно да се освећујемо свуда и на сваком мјесту.

“Јер, свуда и на сваком мјесту можемо призивати име Божје. И светост имена Божјега дјелује свуда, па је Свети Серафим осветио, не само Саровску пустињу или Дивјејево него су се многи преко њега осветили и сјединили са Господом. Многе је он привео Христу својом молитвом, својом благом ријечју, својим чудесима, својим примјером. Био је носилац Божје свјетлости и живио је у тој свјетлости”, рекао је он.

Подсјетио је, међутим, да је Свети Серафим претходно прошао кроз велики подвиг и узишао са Христом на Голготу лишавајући се свега у овоме свијету ради Царства небескога да би се Царство небеско настанило у његовоме срцу.

“Да би Господ Исус Христос нашао мјеста у његовоме срцу и Он је постао његова свјетлост и његов живот, његова радост, његова снага којом је чудотворио и којом и даље чудотвори”, објаснио је Владика Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић