Mitropolit Joanikije u manastiru Bliškova

Mitropolit Joanikije u manastiru Bliškova: Hrišćani, iako hode po zemlji, imaju nebeski život u svojim srcima

Ime: 05.08.2021 Mitropolit besjeda; Opis: Mitropolit Joanikije u manastiru Bliškova Tip: audio/mpeg

Izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Bliškova kod Bijelog Polja.

Nakon Svete liturgije osveštao je manastirski paraklis posvećen prepodnobnom Serafimu Sarovskom.

U arhipastirskoj besjedi rekao je da je uloga Crkve u ovom svijetu da gdje god je prisutna osvećuje.

“Ona nizvodi Božji blagoslov na cijelu tvorevinu: i na vazduh, i na zemlju, i na vodu. I sav taj ambijent u kome čovjek živi je blagosloven – i svjetlost koju vidimo, i vazduh koji dišemo, i voda koju pijemo, i zemlja po kojoj hodimo… A sve to, zapravo služi da bismo se i  mi osvećivali, da bi se osvećivala naša srca, naše misli, naše oči da vide i da mogu pronaći u ovome svijetu ono što je dobro i da vide ljepotu Božjih djela u ovome svijetu”, rekao je Vladika Joanikije.

Dodao je da je ovaj svijet, iako prolazan, slika onog svijeta u koji želimo da se vječno nastanimo – vječnoga carstva Božjega.

“Mi to već ovdje doživljavamo po mjeri našega očišćenja, po mjeri naše vjere. Kada se god sabiramo na Svetu službu Božju mi postajemo učesnici molitvom i svojim raspoloženjem da budemo u zajednici sa Bogom, postajemo učesnici Carstva nebeskog. Hrišćani, iako hode po zemlji, imaju nebeski život u svojim srcima i pulsiranje Božanskoga života u svojoj duši i svome umu. Stari hrišćani su govorili: Zemljom hodimo, a nebom živimo”, naglasio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Joanikije je kazao da nam je dostupno da se osvećujemo svuda i na svakom mjestu.

“Jer, svuda i na svakom mjestu možemo prizivati ime Božje. I svetost imena Božjega djeluje svuda, pa je Sveti Serafim osvetio, ne samo Sarovsku pustinju ili Divjejevo nego su se mnogi preko njega osvetili i sjedinili sa Gospodom. Mnoge je on priveo Hristu svojom molitvom, svojom blagom riječju, svojim čudesima, svojim primjerom. Bio je nosilac Božje svjetlosti i živio je u toj svjetlosti”, rekao je on.

Podsjetio je, međutim, da je Sveti Serafim prethodno prošao kroz veliki podvig i uzišao sa Hristom na Golgotu lišavajući se svega u ovome svijetu radi Carstva nebeskoga da bi se Carstvo nebesko nastanilo u njegovome srcu.

“Da bi Gospod Isus Hristos našao mjesta u njegovome srcu i On je postao njegova svjetlost i njegov život, njegova radost, njegova snaga kojom je čudotvorio i kojom i dalje čudotvori”, objasnio je Vladika Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović