Mitropolit Joanikije u posjeti Eparhiji lovčanskoj Bugarske Pravoslavne Crkve

Mitropolit Joanikije u posjeti Eparhiji lovčanskoj Bugarske Pravoslavne Crkve

Ime: 03.07.2022-MITROPOLIT JOANIKIJE- LOVEC; Opis: Mitropolit Joanikije u posjeti Eparhiji lovčanskoj Bugarske Pravoslavne Crkve Tip: audio/mpeg

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije boravi u posjeti Eparhiji lovčanskoj Bugarske pravoslavne crkve i njenom arhipastiru Mitropolitu ločanskom g. Gavrilu.

 

Sveta ahijerejska liturgija je jutros služena u katedralnom hramu Eparhije posvećenom Svetima Kirilu i Metodiju u gradu Loveč.

DSC_6999_2

Načalstvovao je Mitropolit lovčanski g. Gavrilo, a sasluživali Mitropolit Joanikije i vikar Eparhije lovčanske Episkop konstantijski g. Mihail.

Nakon što je Mitropolit Gavrilo pozdravio Vladiku Joanikija i na dar mu uručio arhijerejske insignije – krst i panagiju, Mitropolit crnogorsko-primorski je zablagodario na gostoprimstvu i toplim riječima dobrodošlice.

“Iz tih vaših riječi izvire ljubav – ljubav za pravoslavlje, ljubav za cijelu Crkvu. Dozvolite da vam još jednom zablagodarim za vaš dolazak na moju intronizaciju koja je bila po svemu jedinstvena”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da su određene političke sile pokušale da spriječe ustoličenje, ali da se zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i ljubavi arhijereja, među kojima je najstariji bio Mitropolit Gavrilo – sve završilo dobro i lijepo.

“Mi znamo, Vaše Visokopreosveštenstvo, da vi saosjećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krijepila nas je ljubav i milost Božija, sila Božija, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vjere u Crnoj Gori. I mi smo doživjeli da je sveta pravoslavna vjera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno, svjedočenjem Jevanđelja”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je svome domaćinu uručio poklon za hram Svetih Kirila i Metodija – ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak sjećanja na današnju zajedničku Službu.

Mitropolit Joanikije je Mitropolitu Gavrilu uručio arhijerejsku panagiju za likom Bogorodice Firermos.

“Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji”, kazao je Vladika i uz kopiju ikone poklonio domaćinu i arhipastirsi štap – patericu.

Mitropolit Joanikije u toku posjete Bugarskoj posjetio i Trojanski stavropigijalni manastir, ppklonio se ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone.

Takođe je, zajedno sa Mitropolitom Gavrilom i vikarnim Episkopom Mihailom posjetio grob blaženopočivšeg Patrijarha bugarskog Maksima.

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Željko Drašković