Митрополит Јоаникије уручио ултразвучни апарат Институту за онкологију

Митрополит Јоаникије уручио ултразвучни апарат Институту за онкологију

Име: 05. 01.2022- MITROPOLIT- DONACIJA Klinickom centru CG; Опис: "05. 01.2022- MITROPOLIT- DONACIJA Klinickom centru CG". Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 5. јануара 2022. године, уручио је Институту за онкологију Клиничког центра Црне Горе донацију Митрополије  ултразвучни апарат. Вриједност донације је око 30.000 евра.

Честитајући долазећи празник Христовог Рођења, Митрополит је подсјетио на дугогодишњи обичај Цркве да у празничним данима дарује неку од важних установа.

“Хвала вам на овом сусрету, нека Бог благослови ваш рад, ваш огромни труд, нека вам дарује снаге да и ову епидемију побиједимо сви заједно, али превасходно захваљујући вашем труду”, казао је Митрополит Јоаникије обраћајући се здравственим радницима.

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић захвалила је Митрополиту Јоаникију и цијелој Митрополији црногорско-приморској, наглашавајући да се ради о веома важном поклону.

“То је ултразвучни апарат који је био неопходан како за лијечење, тако и за веома важну дијагностику тешких онколошких болесника”, објаснила је министарка.


 

У наставку интегралне изјаве Његовог високопреосвештенства и уважене министарке Боровинић Бојовић.

 

Изјава Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија:

Поштована министарко, господо директори, нека је срећан празник Рођења Христовог који долази. Ми имамо обичај да уочи овог празника посјетимо неку од важних установа и да нешто помогнемо. Овог пута смо одлучили, због ове врло компликоване епидемиолошке ситуације и због великог оптерећења љекара и медицинског особља, а и цијенећи заиста ваш огромни подвиг у овим тешким временима, да приложимо овај апарат. Мени су рекли да је најпотребнији апарат за ултразвук, јер ова установа, Институт за онкологију, овај апарат до сада нијесу имали и савјетујући се са љекарима, ми смо одлучили да управо овом одјељењу поклонимо овај апарат, надајући се да ћемо олакшати и љекарима и болесницима и да ћемо на такав начин макар мало допринијети нашем народном здрављу.

Хвала вам на овом сусрету, нека Бог благослови ваш рад, ваш огромни труд, нека вам дарује снаге да и ову епидемију побиједимо сви заједно, али превасходно захваљујући вашем труду. Ту се сви ослањамо на љекаре, али морамо сви да подијелимо одговорност у овим данима и годинама, јер епидемија траје дуго, да се заједнички изборимо и са епидемијом и са другим болестима.

 

Изјава министарке здравља др Јелене Боровинић Бојовић:

Ваше високопреосвештенство, уважени Митрополите Јоаникије, желим да искажем посебну захвалност Вама лично, као и цијелој Митрополији Црногорско- приморској, која је и овога пута, као и небројено пута до сада, учинила веома важан поклон и приредила данас једно пријатно изненађење за љекаре Института за онкологију, гдје од данас можемо да се похвалимо да захваљујући Вама и Вашој донацији постоји један веома важан апарат. То је ултразвучни апарат који је био неопходан како за лијечење, тако и за веома важну дијагностику тешких онколошких болесника. У том смислу, посебно смо захвални што је овај апарат дошао баш на ово мјесто, у праве руке љекара који спашавају људске животе, јер ми знамо да без обзира на пандемију којом смо сви у последње вријеме посебно оптерећени, морамо водити рачуна и не смијемо заборавити све оне пацијенте који се лијече од тешких малигних болести и који завређују посебну пажњу.

Наравно, у сусрет овом великом хришћанском празнику, желим да искористим ову прилику да честитам предстојеће празнике свим вјерницима и да им пожелим оно што је најважније са ове адресе, а то је као прво добро здравље, добро расположење за њихове породице, велику слогу и мир и наравно да сви заједнички, солидарно помажемо једни другима, јер ево као што нас је и ова пандемија упозорила, без заједништва нема просперитета. Најљепша хвала још једном.

Лазар Шћекић