Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije: Šaljem Vam svoj bratski cjeliv na dan Vašeg ustoličenja

Njegovom Visokopreosveštenstvu

Visokopreosvećenom Joanikiju

Mitropolitu crnogorsko-primorskom

 

Vaše Visokopreosveštenstvo, dragi Vladiko!

Od srca Vam čestitam izbor na drevnu katedru crnogorskih Mitropolita, i šaljem Vam svoj bratski cjeliv na dan Vašeg ustoličenja.

Ovog svečanog dana arhipastiri, sveštenstvo, monaštvo i vjerna čada Pravoslavne Crkve sabrali su se u Cetinjskom manastiru, da zajedno izvrše Tajnu nad Tajnama – Svetu Evharistiju – i zajedno uznesu usrdne molitve za Vaše Visokopreosveštenstvo, kojeg je nebeski Tvorac i Promislitelj svijeta, saizvoljenjem Svetoga Duha i rešenjem Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve postavio na visoku dužnost mitropolitskog služenja.

Vi ste bili dostojan sapodvižnik Vašeg blaženopočivšeg prethodnika, Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija – izvanrednog arhipastira i bogoslova, koji nam je svima ostavio primjer života u cjelosti posvećenog Bogu. Zajedno sa njim Vi ste na sebe uzeli arhipastirsko staranje o obnovi crkvenog života u Crnoj Gori u jednom veoma složnom vremenu, kada je pravoslavni živalj na Kosovu i Metohiji i drugim srpskim zemljama trpio strašna stradanja.

I sadašnje vrijeme, ono u kojem je po promislu Božijem Vama opredijeljeno da rukovodite Mitropolijom crnogorsko-primorskom, puno je izazova i iskušenja. U poslušanju pred voljom Božijom, Vi ste prihvatili tu nimalo laku dužnost nadajući se u istinsku pomoć Božiju i podršku cijele Crkve. Znajte, dragi Visokopreosvećeni Vladiko, da je i pravoslavni narod Ukrajine molitveno zajedno sa Vama.

Molimo se Gospodu Isusu Hristu, dobrom Pastiru i Prvosvešteniku naše vjere, da Vam daruje svoju pomoć u služenju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i u rukovođenju pravoslavnim narodom na putu spasenja.

Opet i opet, uzvikujemo Aksios Vašem Visokopreosveštenstvu! U ime cijele punoće sestrinske Ukrajinske Pravoslavne Crkve, želimo da Vas Gospod čuva i krijepi u dobrom zdravlju tjelesnom i duševnom na mnoga i blaga ljeta!

S ljubavlju u Hristu,

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine

Predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve

ONUFRIJE

5. septembar 2021. g, Kijev