Vladika Porfirije pomen

Mitropolit Porfirije: U svakom čoveku video ikonu Hristovu i šansu da Ga svedoči

Ime: 20.11.2020 Besjeda Mitropolita Porfirija nakon pomena Patrijarhu srpskom Irineju - Zagreb; Opis: U svakom čoveku video ikonu Hristovu i šansu da Ga svedoči Tip: audio/mpeg

”Tugujemo zbog gubitka dobrog pastira, ali imamo opravdanu nadu u ljubav Božju. Znamo da će briga i ljubav koju je Patrijarh pokazivao prema svom narodu iz perspektive večnosti biti intenzivnija”, rekao je Mitropolit Porfirije.

Pomen blaženopočivšem Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju služen je širom eparhija Srpske Pravoslavne Crkve, a u zagrebačkom Sabornom hramu služio ga je Mitropolit Porfirije sa sveštenstvom hrama.

Među okupljenim vjernicima nalazio se i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predjsednik Srpskog narodnog vijeća.

Mitropolit se, po završetku službe, obratio okupljenim vjernicima i rekao da ”tugujemo zbog gubitka dobrog pastira, ali i imamo opravdanu nadu u ljubav Božju”. Istakao je da ”briga i ljubav koju je Patrijarh pokazivao prema svom narodu ne samo da neće prestati, nego će iz perspektive večnosti biti još intenzivnija”.

Više od tri decenije služio je (kao episkop) Crkvi Hristovoj, narodu Božijem i svim ljudima dobre volje. ”Svedočio je svojim životom i rečju da je Gospod Hristos smisao našeg postojanja, da je On naš početak i kraj”.

”Skoro jedanaest godina služio je, kao poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, Gospodu i narodu u vremenima koja su bila turbulentna i nimalo jednostavna, u kojima su razna iskušenja dolazila sa svih strana. Služio je jednostavno, sa ljubavlju. Bio je otvoren za sve i svakoga, pristupačan svima. U svakom čoveku video je ikonu Hristovu, ali i šansu da svedoči Hrista”, rekao je Mitropolit nakon pomena.

Molimo se Gospodu da upokoji dušu blaženopočivšeg Arhiepiskopa i Patrijarha našeg Irineja i daruje mu Carstvo nebesko!