Mitropolitova Jevanđeljska misija u Kolumbiji

Mitropolitova Jevanđeljska misija u Kolumbiji: Idite i krštavajte sve narode

Poput onih prvih Apostola, apostolskih učenika i novih prosvetitelja i Mitropolit Amfilohije osluškuje glas Božiji koji odjekuje: „Idite i krštavajte sve narode“, nastavljajući Jevanđeljsku misiju u Južnoj Americi. Svoj boravak nastavlja propovijedajući Riječ Božiju u Kolumbiji.

Ova daleka Južnoamerička zemlja, koja nosi ime Kristofera Kolumba, čovjeka koji je otkrio Ameriku, poslednjih godina ima i pravoslavne misionare, koji sabiraju stado Hristovo u jedno tijelo – Crkvu njegovu pravoslavnu.

U petak, 8. decembra u Kolumbiju je doputovao i Visokopreosvećeni Mitropolit Crnogorsko-primorski i administrator južno-centralnoamerički g. Amfilohije koji je u subotu, 9. decembra prisustvovao Svetoj Liturgiji u crkvi Svete Trojice u Medeljinu koju je po njegovom blagoslovu služio otac Simeon (Lopez).
Posle pročitanog Jevanđelja otac Simeon je besjedio vjernom narodu o ustrojstvu Crkve Pravoslavne – Jedne Svete, Saborne i Apostolske. Dotakao se otac Simeon  Svete Liturgije kao centralne službe u Pravoslavnoj crkvi u kojoj se ogleda jedinstvo Crkve, kao i značaja i uloge Episkopa u Crkvi, kao onoga koji je slika Hristova.

Na kraju Liturgije služen je pomen za sve upokojene srodnike ove hrišćanske zajednice.

Posle Liturgije Mitropolit je krstio dvoje Kolumbijaca i dao im ime Andrej i Jelena poručivsi da treba da se ugledaju na Svetog Apostola Andreja i na Svetu ravnoapostolnu caricu Jelenu.

Ovo blagosloveno sabranje nastavljeno je za trpezom koju su domaćini pripremili za ovu priliku.

U nedelju, 10. decembra Mitropolit Amfilohije će služiti Svetu Liturgiju na kojoj će rukopoližiti u čin đakona kolumbijca Estebana (Stefana), svršenog studenta teologije, koji je diplomirao na Katoličkom Teološkom Fakultetu u Kolumbiji.

Esteban Alfonso Dias Ninjo, rođen u gradu Duitama u Kolumbiji, djetinjstvo je proveo u Venecueli. Bio je katolički monah u redu Dominikanaca u Bogoti i u tom manastiru je studirao teologiju, a prije toga je završio filosofiju i istoriju na univerzitetu San Tomas u Bogoti (Kolumbija).

protođakon Vladimir Jaramaz