Jan 02 2020 Moleban I Litiju U Niksicu 1

Молебан и литија у Никшићу

Име: 03.01.2020 Otac Sergije besjeda; Опис: Молебан и литија у Никшићу Тип: audio/mpeg

Након Молебана Пресветој Богоридици, који се сваке вечери служи, поводом изгласавања противуставног и дискриминаторног Закона о слободи вјероисповјести, вјерни народ је кренуо у литију кроз град Никшић.

Вјерници, а процјењује се да их је било око 12 хиљада, предвођени свештенством, носећи своје крсне иконе и упаљене свијеће, прошли су у молитвеном ходу градским улицама све до Tрга „Слободе“ у центру Никшића.

Отац Сергије НикшићСабранима се обратио протосинђел Сергије (Рекић), намјесник манастира Острог, који је поручио да је народ Никшића представник oстрошке светиње и Светог Василија.

Свети Василије је недавно походио овај град и ви, који сте сада овдје, служите живоме Богу и народу који овдје живи. Ми смо људи који желимо добро, који градимо, који смо градили. Како каже апостол Павле: Ако имам чиме да се хвалим то ћу се хвалити својим гресима, и набраја шта је све претрпио зарад имена Христова, колико је страдао на мору, од људи, од лажне браће, од звјерова, а није се либио кад је било за потребу и надградњу народа да каже и оно што је“.

Бићу слободан, охрабрен њиме да кажем: Ко може више да воли и чува свети манастир Острог или било који други манастир од оног ко је принио године младости своје, сву снагу своју, сву љубав своју и уградио у манастир, без икаквих земаљских награда, служићи свим срцем не само зидинама, не само ни Светом Василију, него цјелокупном народу који долази“, казао је о. Сергије.