Сурчин

Молебан подршке браћи у Црној Гори одржан у Сурчину

Име: 18.02.2020 Protojerej Strahinja Golijan Surcin; Опис: Молебан подршке браћи у Црној Гори одржан у Сурчину Тип: audio/mpeg

Молебан подршке православној браћи у братској Црној Гори одржан је 16. фебруара 2020. у храму Свете Петке у Сурчину, по благослову Епископа сремског Василија. Служили су протојереј Страхиња Голијан парох сурчински (снимак беседе је на крају) и презвитер Слободан Вујасиновић парох сремскокарловачки, уз присуство верног народа са свештенством архијерејског намесништва земунског и намесника Слободана Радојчића, старешине цркве Свете Петке.

Посебну радост причинила су деца и омладина својим учешћем у молитви после које се сабранима обратио отац Страхиња Голијан и између осталог поручио: „Наш народ је увек био везан за своју веру истиниту, за Православну Цркву Христову. Зато су напади на нас и хоће да нас одвоје од Цркве и светиња, али не може се дух људски одвојити јер он вапи за Богом. И ми одавде, са овог места, поручујемо – Не дамо светиње!“.

Као и у литијама широм Црне Горе, 16. фебруара су се у радости срели парохијани Сурчина, Бечмена, Јакова, Добановаца, Прогара, Петровчића, Београда…После молебна, верни народ је уживао у песми Хора Покрова Пресвете Богородице, групе Везак, Етно групе из Јакова, гуслара Владимира Перкаша из Пљеваља и Ненада Вукашиновића.

Посебну пажњу је изазвала појачка група Стара Србија коју чине: Марко Башица, проф. Јован Катић, свештеници Драган Зорица, парох батајнички, Слободан Вујасиновић, парох сремскокарловачки, и Миодраг Близанац који је према тексту Славка Перошевића, Устала је Црна Гора урадио аранжман и композицију.

Извор: Слово љубве