Отац Миодраг Тодоровић

Молебан служен у никшићком Саборном храму: Црква никада није благосиљала силу, притисак и ропство

Име: 14.05.2020 Miodrag Todorovic; Опис: Црква никада није благосиљала силу, притисак и ропство Тип: audio/mpeg

У сриједу 13. маја 2020. у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу, служен је Молебан у присуству великог броја вјерног народа.

Њима се ријечима пастирске бесједе, након одслуженог молебана, обратио протојереј Миодраг Тодоровић, који је подсјетио, укратко, на дешавања током празника Светог Василија Острошког у Никшићу, када је Свету Архијерејску Литургију, поводом храмовне славе и прослављања небеског заштитника града Никшића, служио Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

О. Миодраг је навео да је Владика, том приликом, рекао да му је жао што ове године „нијесмо у могућности да организујемо свечану литију, какве су од 1996.године, чиме овај народ свједочи колика је његова љубав и поштовање према Светом Василију“.

„То није само од 1996. већ је и овај Храм посвећен Светом Василију Острошком, а у славу црногорских и херцеговачких јунака, погинулим у ратовима приликом ослобађања никшићке регије. Управо, због такве велике љубави и поштовања према Светом Василију на неко, не велико изненађење, јер смо знали колика је то љубав, овдје је увече служена вечерња, па молебан и људи су почели да долазе око 17 часова и 30 минута, а, већ, у 18 часова Трг Шака Петровића је био потпуно испуњен“, рекао је о. Миодраг.

Он је указао на то да нико од надлежних, након сат и по времена, није реаговао на толико окупљање народа.

„Кад се тај народ разлио никшићким улицама, људи су били знатно даље једни од других и нијесу били толико близу, као на Тргу Шака Петровића, на јавној површини. Те службе нијесу нашле за сходно да народ опомену, ако је, већ, тако озбиљна опасност. Испуњена је вјерска потреба, љубав, вјера и нада која се испољава кроз поштовање Острошког Светитеља“.

Maj 13 2020 Moleban Za Oslobodjenje Ladike I Svestenika U Niksicu 1„Наше су власти на један непримјерен начин захвалиле овој цркви, која је тог дана водила много више рачуна и о тјелесном, а поготово о духовном здрављу народа, него они сами. Као награду за то ухапшен је Владика Јоаникије и осам свештеника. Нико од тих људи нема мрље у свом досијеу. Нико се није бавио криминалом, нико није био у сумњивим друштвима, није нанио зло ближњем и сваки од тих људи слободно се кретао и сретао са другима у Никшићу и шире. Заиста је било, да не кажем неку тешку ријеч, непријатно видјети да се испред Епархијског двора одједном појави шест кола „до зуба“ опремељних полицијаца, као да су дошли у походе некој уиграној и надалеко познатој дружини, која се бави највећим облицима криминала“, оцијенио је свештеник Тодоровић.

То вече, сматра он, некоме је била потребна промоција силе.

„Црква никада није благосиљала силу и насиље, никада није благосиљала притисак и ропство. Оно што је драгоцјено за Цркву је човјек као личност и зато се Црква моли не само за оне који јој добро чине, него и за непријатеље своје, да нас Бог све просвијетли, промудри и да видимо оно што је добро и што је најљепше у сваком човјеку и да подстичемо да се то развија“.

„И зато Владика данас и зиндану, у граду Никшићу, моли се и за оне који су га ухапсили и за оне који су га бранили и бране, можда, више за ове прве, јер им је потребна већа молитва и помоћ“.

„Ми смо се данас, овдје, молитвом окренули том проблему, нијесмо никаквим насиљем, никаквим прозивкама, олаким причама и нико никада од Цркве није осуђен до краја, него је свакоме дата шанса на покајање“, поручио је свештеник Миодраг Тодоровић.