Бијело Поље

Молебан у Бијелом Пољу: Вирус братомржње и богомржње се лијечи молитвом и покајањем

Молебан за одбрану светиња и вјере православне, против дискриминаторног закона о слободи вјероисповијести служен је вечерас, на Недјељу Свих светих и празник Преподобног Аве Јустина, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

“Диван је Бог у светима својим, Бог Израиљев. Ево нас опет испред овог Светог и величанственог храма сабраних на молитви у љубави и радости, о чему свједоче ваша озарена лица. Добро је што се окупљамо око своје Цркве у вјери, нади, љубави и миру, без обзира  на све што нас је задњих мјесеци пристискало. Без обзира на све радње које смо претрпјели а које не можемо назвати људским већ само нељудским. Сабрали смо се опет без обзира на пријетње и притиске, показавши да смо потомци оних који су градили и обнављали своје светиње. Окупљени око овог Светог храма заблагодарисмо и поклонисмо се Пресветој Дјеви, помоливши јој се да прими наше молитве, јер су искрене и од срца. Дубоко се надам да ће наше молитве доћи до престола славе Царства Христовог, и да ће ускоро бити услишене”, казао је, између осталог, у бесједи којом се обратио великом броју сабраних Бјелопољаца протојереј-ставрофор Синиша Јанковић.

Он је казао да су управо молитве разбиле све болести, све короне, све вирусе и ми се зато не плашимо од ових вируса.

“Највећи вирус који је неизљечив, од кога болују они који владају овим народом, је вирус братомржње и богомржње а он се може излијечити само молитвом и покајањем. Позивамо са овог светог мјеста и њих да се покају, сагнувши главе пред лицем Божјим, да се постиде својих недјела“, казао је отац Синиша.

Обавијестио је вјернике да су данас пароху бјелопољском свештенику Милосаву Јовановићу нечасни људи, они који бјеже од правде, поломили стакла на возилу у бјелопољском насељу Никољац, рекавши да су мислили да тиме могу да нас заплаше.

“Не знају ти несрећници да им је све то узалуд, да је крај близу и да сат сваког дана све више и више откуцава. Ми данас нисмо могли да организујемо литију, али ви сте литија. Литија сте ви, сабрани овдје да покажемо ко смо, шта смо и чији смо. Сабрали смо се да покажемо да смо потомци наших Светих предака и да настављамо путем Светог Владимира и Светога Саве, Архиепископа Данила, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Светог Стефана Пиперског и свих Светих из рода нашега. Ми ходимо тим свијетлим путем, не плажећи се, јер нам наши Свети  обасјавају прави истинити пут а то је пут са Христом и за Христом. То је једини прави пут, сви остали путеви су странпутице и беспућа, рекао је свештеник Синиша Јанковић.

Отац Синиша је додао да сви они који, на жалост, не осјећају истину и правду, будући огрезли у гријеху, који владају овим народом су се погордили, одступили су од народа, више не познају свој народ па се зато овако и понашају.

“Умјесто да хапсе криминалце и лопове, а има их много по Црној Гори, они хапсе владике, свештенство и поштени и вјерни народ. Наводно бринући се за наше здравље, као да смо ми малоумни па не знамо да чувамо себе и своје здравље, него сада они и остали душебрижници хоће да нас сачувају од нас самих. Нека они сачувају себе од  себе самих, јер су највећи непријатељи себи и своме потомству. Са овог светога мјеста поручујемо: да оно што ми мислимо овом народу, држави и њима нека Бог да и нама, а оно што они мисле нека им Бог да, па свакоме да буде по њиховим жељама  и мислима. А ми их још једном братски позивамо да се уразуме, да се врате на пут својих предака, да не носе проклетсво својих предака, да их се преци не постиде пред лицем Божјим, него да се  врате мајци Цркви и браћи својој, јер нас је мало да се опет дијелили на једне, друге и треће. Треба сви заједно да се окупимо око овог светог храма и да прославимо име Божије, мајку Цркву и Свете апостоле Петра и Павла у овој ризници духовности у Полимљу“, поручио је отац Синиша замоливши још једном све сабране да слушају мајку Цркву и наше архијереје, да поштујемо једни други и све оно што Црква Христова објави, јер је то на добробит свих нас државе и народа.

,,Живјели, до коначне побједе”, поручио је на молебну у Цркви Светих Петра и Павла у Бијелом Пољу отац Синиша Јанковић.

Слободанка Грдинић