Molitveni ispraćaj oca Jovana u Leliću

Molitveni ispraćaj oca Jovana u Leliću

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je opelom novoprestavljenom arhimandritu Jovanu (Radosavljeviću) danas, 10. aprila 2021. godine, u Manastiru Lelić, a prethodno je Svetu zaupokojenu Liturgiju u pomenutoj svetinji služio Preosvećeni Episkop vranjski g. Pahomije, zatim je opelo služio Preosvećeni Episkop novosadski i bački Irinej. Sasluživalo je više arhijereja, sveštenstvo i monaštvo. O molitvenom ispraćaju oca Jovana detaljno je izvestio Radio Istočnik Eparhije valjevske. Prenosimo u nastavku:

https://youtu.be/d-7il6zRm_o

Arhimandrit Jovan Radosavljević koji se upokojio u Gospodu na praznik Sabora Svetog Arhangela Gavrila, 8. aprila, prema sopstvenoj želji počivaće na monaškom groblju manastira Lelić, kraj Ave Avakuma, dugogodišnjeg igumana Svetonikolajevske obitelji, koji je zemaljski skončao istog dana pre tri godine.

Uz sasluženje više sveštenoslužitelja iz više Eparhija SPC, Zaupokojenom Liturgijom ovoga jutra (10. april), načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski g. Pahomije, u čijoj je Eparhiji poslednje godine monaškog života proveo arhimandrit Jovan, uz braću arhijereje: Njegovo Preosveštenstvo Episkopa kruševačkog g. Davida i Njegovo Preosveštenstvo Episkopa niškog g. Arsenija.

Posle Svetog jevanđelja besedio je Episkop kruševački David koji je istakao da je za nas ključno saznanje da smo svi Božja tvorevina, da smo ljudi, ali da je smisao života oličen u očekivanju Onoga pred koga ćemo izaći na sud. Sa tim saznanjem živeo je arhimandrit Jovan čiji život Episkop David ocenjuje kao primer vernosti Gospodu, ali ispunjen brojnim teškoćama i iskušenjima. „Njegov dug zemaljski život bio je ispunjen patnjama i stradanjima, izneo je svoj krst jasno i bogobojažljivo“, posvedočio je Episkop David.

Nakon liturgijskog sabranja odslužen je pomen kraj odra arhimandrita Jovana. Načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački dr Irinej uz sasluženje pomenutih Episkopa, kao i vikarnog Vladike mohačkog g. Isihija.

U međuvremenu su se saboru priključili Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski g. Jovan. Pomen je odslužio i Patrijarh Porfirije. Pred početak monaškog opela došao je i Episkop Jovan Purić. Upriličena je litija oko manastirske crkve, a počelo je opelo u letnjem oltaru. Službom načalstvuje Patrijarh Porfirije uz sasluženje pomenutih Episkopa i velikog broja sveštenoslužitelja.

Okupili su se i brojni vernici, a među njima je i dr Mileta Radojević, savetnik ministra prosvete i bivši direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Vladi Republike Srbije, kao i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Izvor: Radio Istočnik Eparhije valjevske