Manastir Kaludra

Molitveno proslavljen praznik Prepodobnog Stefana Piperskog

Ime: 02. 06. 2020 vladika Joanikije Kaludra; Opis: Molitveno proslavljen praznik Prepodobnog Stefana Piperskog Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Prepodobnog Stefana Piperskog, u utorak 2. juna 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Kaludra.

U arhipastirskoj besjedi sabranima Vladika je kazao da je Prepodobni Stefan Piperski veliki Svetitelj, iako nije toliko poznat širom vaseljene kao Sveti Vasilije Ostroški, čiji je bio savremenik, kao i novojavljenog Pećkog Patrijarha Pajsija.

Podsjetio je da je Patrijarh Pajsije rukopoložio Svetog Vasilija za Episkopa, a Prepodobnog Stefana za jeromonaha, u manastiru Morača.

„To je veliko vrijeme, obremenjeno mnogim teškoćama i iskušenjima. Ne samo što smo trpjeli teški jaram turskog ropstva, nego je bio i veliki pritisak od zapadnih sila, koje su htjele da srpski narod, pošto je ratoboran i bori se za slobodu, iskoriste za svoje interese kako bi potisnuli Turke sa Balkana. I ne samo to, nego su htjeli da ucijene srpski narod da primi katoličku vjeru“, ukazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Tada se Sveti Stefan Piperski povukao iz manastira Morača u pustinju rovačku, u Trmanje, gdje se podvizavao sam, po ugledu na Svetog Antonija Velikog, Bogu se molio i udostojio da bude služitelj podoban anđelima nebeskim.

„Pročuo se svojim podvižničkim životom i čudotvornim djelima, kasnije je podigao manastir Ćelije Piperske. Poživio je dugo, svoj narod utvrđivajući u vjeri. U miru, skriven u Ćeliji Piperskoj, Sveti Stefan čudotvori iz te divne svetinje i svjedoči nam da je naša vjera sveta, da rađa svetitelje, iscjelitelje, takve duhovnike koji čudotvore svojim svetim molitvama“, besjedio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

On je čestitao današnji veliki praznik sestrinstvu manastira Ćelije Piperske i sestrinstvu Kaludre, zajedno sa mati igumanijom Anastasijom, koja se na ovaj dan zamonašila prije 19 godina