Budva

Монах др Павле Кондић: “Законоправило Светог Саве-лична карта српског народа“

Име: 20. 01. 2019 otac Pavle Kondic Licna karta Srpskog naroda; Опис: Монах др Павле Кондић Тип: audio/mpeg

Неколико хиљада Будвана окупило се на литији за обрану Светиња на Богојављење, у недјељу 19. јануара 2020. године. Окупљенима се овом приликом обратио монах др Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи који је говорио на тему “Законоправило Светог Саве-лична карта српског народа“.

Monah Dr Pavle Kondic
Монах др Павле Кондић

Отац Павле је са собом донио Номоканон (законоправило) Светог Саве рекавши да је ова стара, дебела књига из 1219. године наша лична карта у цијелој европској историји, култури, цивилизацији и законподавству, што свједоче ова слова исписана руком Светог оца нашег Саве.

Свети Сава је символ нашега живота и нашег мјеста у читавој медитеранској, европској и свјетској цивилизацији и правном поретку. Ово је књига коју у рукама треба да имају сви властодршци, сви који се баве законом, пишу законе или траже било какву правду. И ови наши садашњи законодавци који су на силу прогласили законом овај бесправно правни пројекат они треба да узму ову књигу па да у њој потраже правило како се пишу закони у односу између Цркве и државе“-каже монах др Павле Кондић.