Monašenje u manastiru Svete Matrone u Donjem Grblju

Monašenje u manastiru Svete Matrone u Donjem Grblju

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 7. marta na Teodorovu subotu, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svete Matrone u Donjem Grblju.

Dsc 2280Na veliku duhovnu radost sabranih ravnoangelni čin su primile i predale sebe Gospodu rasoforne sestre Marija i Jovana i krštena je sluškinja Božija Slavica, koja je na krštenju dobila ime Matrona.

Visokopreosvećeni vladika Amfilohije je kazao da je Riječ Božija i sam Gospod koji se ovaplotio, prisutan u svim zemaljskim zbivanjima već 2000 godina:

“Sve što se događalo i što se događa časno i božansko, istinski ljudsko, na ovoj zemlji događa se saglasno Njegovoj ličnosti i zvanju, Njegovom prizvanju nama ljudima. 2000 godina milioni ljudskih duša idu za Gospodom koji je put, istina i život, hode Njegovim putem.”

Podsjetio je da danas pored Svetog Velikomučenika Teodora Tirona proslavljamo divnu i čudesnu podvižnicu Hrista Boga našega, Svetu Matronu Moskovsku kojoj je posvećen ovaj sveti hram u Donjem Grblju, mučenicu i stradalnicu na zemlji, koju je Bog proslavio u Carstvu Svome. Istakao je vladika da je ovaj divni praznik obilježen radošću “primanja angelskoga lika od strane naših rasofornih sestara Marije i Jovane, a u isto vrijeme pečata dara Duha Svetoga naše sestre Slavice, nove Matrone”:

“Ime Slavica je čudesno, preko njega ju je prizvao Gospod da slavi živoga Gospoda u sve dane svoga života, a preko Matrone da nosi Časni krst Hristov i hodi za Gospodom.”

Naglasivši da je veliki Božiji dar današnje trojstvo koje je prinjeto Gospodu, zapečaćeno Duhom Božijim, Mitropolit Amfilohije je rekao da je to Božije znamenje i nastavak čudesnoga djela i ostvarivanja onoga prizvanja jevanđeljskoga, Hristovoga, apostolskoga, da nosimo Hristov krst po Njegovim riječima: Ko hoće da ide za Mnom neka se odrekne sebe, neka uzme krst svoj i neka ide za Mnom.

“Taj glas Hristov, riječ Njegova evo i danas odjekuje u ljudskim srcima i obnavlja ljudske duše. I priziva na istinski život po Bogu, na ostvarivanje istinskog zvanja čovjekovog u Hristu vaskrslome iz mrtvih, koji će doći da sudi živima i mrtvima i Njegovom Carstvu neće biti kraja.”

Gospod nas priziva da se pokajemo jer se približilo Carstvo nebesko, a ono je, kako je kazao, u nama: “Bog kao vječna ljubav koji nas priziva na tu i takvu ljubav i prema Bogu i prema bližnjima”.

Arhiepiskop cetinjski je poručio da nas Gospod koji je životodavac, svjetlost ovoga svijeta,  priziva da budemo djeca svjetlosti a ne djeca tame i mraka. Da budemo svjedoci te Hristove svjetlosti, “da se naša svjetlost svjetli pred ljudima da bi ljudi vidjeći naša dobra djela slavili Oca našega na nebesima”.

Podsjetivši na riječi Hristove: Ako su Mene gonili, i vas će goniti, Mitropolit je kazao da se one i danas potvrđuje upravo na našoj Crkvi u Crnoj Gori, te da je Crkva Božija gonjena i progonjena, i da je to ono što se događalo sa njom kroz svu istoriju.

“Gonjena je i progonjena od vladara…moćnika, lažnih učitelja, ali Crkva Božija je opstala i opstaje noseći krst Hristov. I kao što Hristos nije došao da Mu služe nego da služi i život Svoj žrtvuje za bližnje svoje, tako i oni koji su u Crkvi Božijoj i nose Njegov treba da su spremni da služe i život svoj žrtvuje za bližnje svoje. I time kroz njih da se otkrije Bog ljubavi vječne kao jedino naše zvanje i prizvanje i na zemlji i u vječnosti”, kazao je na kraju liturgijske besjede Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Nakon što je u malom hramu posvećenom Svetom Proroku Amosu i Mučeniku Vitu blagoslovio i prerezao slavski kolač u čast Svete Matrone Moskovske, Visokopreosvećeni vladika Amfilohije je kazao da ime Gospodnje proslavljamo na mjestu gdje se gradi hram posvećen ovoj podvižnici i da se preko onih koji se ovdje proslavljaju objedinjuju svi zemaljski narodi:

“Tako se spajaju svjetovi i objedinjuju u jedan Hristov bogoliki narod koji nije rođen za zemlju nego pričešćivanjem Tijela i Krvi Gospoda Boga i Spasa našega za život vječni i neprolazni. Misija Crkve je da od svih zemaljskih naroda stvori jedan Božiji narod koji se ne rađa za zemlju i prolazne vrijednosti već za neprolazno Carstvo Božije”, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vesna Dević

Jovan D. Radović