T Monodrama Jelene Puzic Pu Spas Za Sve Nas

Monodrama „Pu, spas za sve nas“ u Sabornom hramu u Podgorici

Jedna od najvećih humanitarnih radnica prošlog vijeka, koja je spasila između osam i deset hiljada djece iz ustaških logora u NDH i tako praktično sačuvala jedan narod od istrebljenja, bila je Diana Budisavljević. Porijeklom Austrijanka, Diana je bila udata za uglednog zagrebačkog hirurga, Julija Budisavljevića. Drugi svjetski rat zatekao ju je u Zagrebu. U tom trenutku imala je pedeset godina i dvije odrasle ćerke.

Humanitarni rad Diane Budisavljević trajao je od odluke da osnuje svoju Akciju, do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA. Prvobitna zamisao da daje novčane priloge, brzo je prerasla u akciju spasavanja djece iz logora. U tome joj je koristilo austrijsko porijeklo, ali i odlučnost od koje nije odstupala. Svrha Akcije bila je očuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora, tako što bi se što više budućeg naraštaja spasilo i popisalo, sa idejom da se, posle rata, posljedice progona i izgnanstava koje su djeca i njihove porodice trpjeli, što bolje i lakše prebrode.

Ipak, nakon muka i opasnosti kojima se izlagala tokom rata, nakon brojnih bolesti, od kojih je, zbog toga, oboljela, kada je ratu napokon došao kraj, do vraćanja djece i spajanja porodica nije došlo. Ime i rad Diane Budisavljević praktično su nestali.

Monodrama ,,Pu spas za sve nas“ bavi se uzrocima brisanja Dijaninog imena i Akcije, kroz praćenje njenog rada u ratnim godinama. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedužnih, Diana nije znala kakve će je strahote zadesiti i kakve će posljedice one imati po njen život. Ovaj komad pokreće pitanje odgovornosti Komunističke partije, ali i svih onih koji su živjeli ili se rodili poslije rata, a o ovoj ženi čuli su malo ili gotovo ništa.

Monodrama ,,Pu spas za sve nas“, odigraće se u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u subotu 22. decembra, sa početkom u 19 časova.