Окулус

Мр Младен Загарчанин о окулусу пронађеном на Немањином граду у Подгорици

Име: 14.02.2020 Mladen Zagarcanin Krst na Nemanjinoj obali; Опис: Мр Младен Загарчанин о окулусу пронађеном на Немањином граду у Подгорици Тип: audio/mpeg

На Немањином граду у Подгорици почетком фебруара игуман манастира Светог Симеона Мироточивог архимандрит Данило (Трпчевски) открио је камени крст-окулус, који, по ријечима археолога мр Младена Загарчанина, датира с краја 12. и почетка 13. вијека

Mladen ZagarcaninАрхеолог Младен Загарчанин упознао је наше слушаоце са историјском и умјетничком вриједношћу овог проналаска, рекавши да се ради о веома ријетком и ннтересантном примјерку крста.

Ради се о “оку” цркве, вјероватно са западног прочеља (мада није искључено да се налазио и на неком другом мјесту у храму), клесаном у крупнозрном мермеру, који у себи носи стилизовану иконографију владарског достојанства, и у исти мах представља и владарски амблем, што је ктитор и хтио да унесе као дио препознатљивости и одвојености од осталих цркава (сличних налаза на овим просторима немамо).

Загарчанин је говорећи о трајању нашег народа на овим просторима говорио и о литијама које се одржавају у црногорским градовима у одбрану светиња и вјере православне.