Prevlaka Zbor 4

На Михољској Певлаци одржан 29. Сабор Братства Православне Омладине Црне Горе

У свештеној царској лаври, манастиру Светих Архангела на Михољској Превлаци, на дан када наша Света Црква прославља Сабор Светог Архангела Гаврила, јуче је одржан 29. Сабор Братства Православне Омладине Црне Горе (БПОЦГ).

 

Овом величанственом сабрању младих људи, из свих православних братстава широм Црне Горе, претходила је Света Архијерејска Литургија коју су служили: Митрополит црногорско приморски г. Јоаникије, Епископ диселдорфско-њемачки г. Григорије и Епископ пакрачко-славонски г. Јован Ћулибрк са бројним свештенством и свештеномонаштвом Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Честитајући празник сабраном народу Божијем, Његово Високопреосвештенство Митрополит Јоаникије истакао је да Братство православне омладине Црне Горе, које се традиционално, сваке године, на овај дан сабира на темељима ове древне светиње, за узор има Светога Саву и Петра Другог Петровића Његоша, који су апостоли не само српског народа, него и много шире:

“Светога Саву прославља цијела православна васељена и он је тај који нас је укључио у заједницу православних народа, утврдио у јединству Цркве Божије, а Његош нас је, својом поезијом, уздигао и прославио и укључио изнова у заједницу културних народа Европе. Да немамо никога другога од знаменитих људи него само Светога Саву и Његоша па је доста и веома много, такви генији се рађају у великим народима”, казао је Митрополит.

Поучивши сабране да су таленти дарови од Бога, он је додао да су ти дарови Божији, кад смо постали хришћани, засијали кроз наше Свете, те зато православна омладина Црне Горе и указује на тај пут Светих:

“И ево, хвала Богу, ово мјесто је блаженопочивши Митрополит благословио да оно буде саборно мјесто за сабор православне омладине. Надамо се да ћемо следеће године овдје сабрати омладину из свих околних православних земаља. Сад је наша омладина била у Пољској, тамо су их дочекали, није било никакве разлике, није се питало ко којој политици припада. Припадамо сви једној политици – Цркви Божијој, и Јеванђељу Божијем, и братској љубави. Нека буде вама срећан овај празник и да Божији благослов понесете у својим душама са овога светога мјеста и благослов Светога Саве и свих Светих из рода нашег да буде на вама. Амин Боже дај”, поручио је, на крају, Митрополит Јоаникије.

Након Свете Службе Божије, у порти манастира, братија Братства Православне Омладине Црне Горе уприличила је богат културно-умјетнички програм, у којем су учешћа узели рецитатори, гуслари, етно појци и пјевачке групе. Поздравно слово окупљеном народу Божјем упутио је Иван Булатовић, предсједник БПОЦГ, а празничну бесједу Стефан Синановић.

Радни дио 29. Сабора БПОЦГ – на којем су Митрополиту Јоаникију презентовани извјештаји рада и активности братстава за прошлу годину, али и представљени планови за наредну – настављен је, након богате трпезе љубави, у сали манастира.

Иван Булатовић, предсједник Братства Православне Омладине Црне Горе