Danica Crnogorcevic Koncert

На освитку Ђурђевдана поранила Ђурђија

Дани Светог Марка: Концерт Данице Црногорчевић

 

Синоћ је у порти цркве Светог Ђорђа, Даница Црногорчевић одржала концерт за памћење, поводом марковданских дана и предстојеће славе цркве Светог Ђорђа, под Горицом – Ђурђевдана.

На самом почетку, топлу добродошлицу гостима који су препунили порту цркве, пожелио је старешина овог древног храма, прота Мирчета Шљиванчанин: ”У светлости и радости празника над празницима, сабирамо се у нашим храмовима и славимо велики догађај, Васкрсењe Христово”, рекао је и додао како поред овог огњишта вjере и културе, овдје у Подгорици, имамо радост да славимо Великомученика Георгија, који је слава овога храма, а одмах за њим и заједно са њим, а у свјетлости Христовог Васкрсења, и Светог апостола Марка, који је заштитник и слава града Подгорице и зато је радост да се у ту славу сабирамо, све у ту славу и у ту част.

”Ове године навршава се 30 година од како је наш блаженопочивши Митрополит обновио Марковданску литију, па је ова година, по томе посебна; зато имамо више дана прославу Св. Марка и Св. Георгија и зато је прелијепо ово вече где смо се сабрали, на концерту наше ђаконице Данице Црногорчевић, која ће нас овдје вечерас радовати, са својим лијепим пјесмама, заједно са својим пријатељима који су се сабрали из Београда, Бања Луке, Бара, наше Ивана и Јелена, из Подгорице”, рекао је и још једном се захвалио свима који су дошли и изразио наду и жељу да ово мјесто буде мјесто сабрања, као што јесте већ 1000 година уназад.На освитку Ђурђевдана поранила Ђурђија

Он је најавио да ће у оквиру Дана Светог Марка бити уприличена Академија Голгота и Васкрс Подгорице, праћена у наредним данима свенародном литијом, која ће ићи кроз град ношена благословом моштију Старца Симеона Дајбабскога и благословом нашег Митрополита Јоаникија.

Отац је подсетио да је Подгорица бомбардована више од 80 пута, нарочито 1944, баш у дане Ђурђевдана и Марковдана – тако да ове Марковданске дане управо одржавамо са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита Јоаникија, гдје ћемо пренијети кроз овај град радост и срећу до свачијег срца и дома, јер је то наша вјера у Христа, који је Живот и Васкрсење и Љубав.

Концерт су отвориле двије девојке, Јелена и Ивана Зековић из Бара, са двије песме.

Вече је било резервисано за премијерно приказивање спота за пјесму Ђурђија, посвећену Светом Ђорђу, чији режисер Бошко Крљаш се окупљенима, обратио: ”Имам част, малу обавезу и задовољство, да кажем неколике ријечи прије самог спота. Из Бањалуке сам, а овде сам по позиву ђакона Ивана Црногорчевића и Данице са којима у протеклом периоду радимо разне пројекте, а тек ћемо их радити. Ово нам је трећи пројекат а зове се Ђурђија и везан је за Светог Георгија и за ову дивну цркву.” Рекао је да је спот сниман на двије локације: у Републици Српској и у Црној Гори.

Још на првој години Академије, професор нас је опоменуо на ријечи једног великог редитеља, Андреја Тарковског, који је рекао да је редитељ онај који сведочи оно што мисли и осећа, али то се може рећи и за било коју другу професију: ”Заиста верујем да сам своју професију изабрао због оваквих пројеката и надам се да ће вам се допасти спот. Уживајте, живели!”

Потом је услиједило приказивање спота Ђурђија, гдје је аутор читавог пројекта, ђакон Иван Црногорчевић, док је музику компоновала Даница Црногорчевић. У свему је била укључена млада екипа академски образованих људи из Бања Луке: аранжман: Александар Ковачевић, режију потписује Бошко Крљаш, камера: Зоран Пилиповић, монтажа: Горан Пузић, гафер: Данијел Шпадић, организатор: Бојан Вујиновић и глумица: Бојана Радић.

На сцену је затим громогласним аплаузом дочекана уметница, Даница Црногорчевић са пратећим вокалом, Катарином Богдановић.

Пратио ју је бенд са којим она активно наступа, који чине: гитара: Александар Ђорђевић, хармоника: Драган Дугић, бас гитара: Звонко Туцаковић и перкусије: Предраг Михајловић.

Маестрално је изводила песме косовске тематике и друге традиционалне пјесме са ових наших простора.

Тада је у паузи, такође премијерно приказан спот за песму Рано моја – Јасеновац, који је исто тако радила, претходно наведена екипа из Бања Луке; спот је сниман на свим местима где су страдали Срби у Јасеновцу. Текст је писао, ђакон Иван Црногорчевић док је музику и аранжман радио, Александар Ђорђевић.

Након премијере спота, укратко се окупљенима обратио режисер, Зоран Пилиповић: ”Хвала што сте нас позвали и угостили овде у Подгорици. Студент сам мастер студија Академије Уметности у Бања Луци. Долазим из Градишке, града у којем је за време II рата убијено 5415 дјеце у Јасеновцу, у Доњој Градини. Градиштани, Козарчани и сви крајишници, захвални су ђакону Ивану Црногорчевићу и Даници, јер су стиховима пјесме Рано моја, отргли од заборава њихову патњу и тугу коју носе у себи. Идеја за спот је произишла из сликарске серије Драгана Драгића, сликара из Приједора, који је сликао Козарчане, мајке које пејзажима смрти траже своју дјецу, родбину, комшије и другове. Велика ми је част и задовољство што сам био дио овог пројекта. Хвала Вам још једном.”

На сцену је потом изашла етно група Горица, која се представила са двије песме, посвећене Светом Јовану Владимиру, а потом је даница Црногорчевић отпевала блок од осам песама, међу којима су се издвојиле: Навали се Шар планина, Запевала Сојка птица, Густа ми магла паднала, На Ускрс сам се родила море, Ој, весела, веселице, Црна Горо земљо моја, Гледала сам с Кома плава.

У паузи је публику одушевио фрулаш Милинко Црни Ивановић, који је добио велике аплаузе, а Даница Црногорчевић је затим наставила са блоком од две песме: Уснила је дубок санак и Удаде се Живка сиринићка, да би потом наступила етно група Горица са још једним извођењем песме у спомен на блаженопочившег Митрополита Амфилохија – Јечам жњела, коме је ово била једна од омиљених пјесама.

Слиједио је следећи репертоар од шест песама, које је публика на ногама певала, заједно са Даницом: Не дамо светиње, Ми смо деца неба, Сини јарко сунце са Косова, Ој Косово, Косово, Ој, јунаштва свијетла зоро и Весели се српски роде.

Окупљени народ у порти најстаријег подгоричког храма је два сата пјевао заједно са извођачима.

Елза Бибић
Фото: Марио Матковић
Видео: Дарко Радуновић