Danica Crnogorcevic Koncert

Na osvitku Đurđevdana poranila Đurđija

Dani Svetog Marka: Koncert Danice Crnogorčević

 

Sinoć je u porti crkve Svetog Đorđa, Danica Crnogorčević održala koncert za pamćenje, povodom markovdanskih dana i predstojeće slave crkve Svetog Đorđa, pod Goricom – Đurđevdana.

Na samom početku, toplu dobrodošlicu gostima koji su prepunili portu crkve, poželio je starešina ovog drevnog hrama, prota Mirčeta Šljivančanin: ”U svetlosti i radosti praznika nad praznicima, sabiramo se u našim hramovima i slavimo veliki događaj, Vaskrsenje Hristovo”, rekao je i dodao kako pored ovog ognjišta vjere i kulture, ovdje u Podgorici, imamo radost da slavimo Velikomučenika Georgija, koji je slava ovoga hrama, a odmah za njim i zajedno sa njim, a u svjetlosti Hristovog Vaskrsenja, i Svetog apostola Marka, koji je zaštitnik i slava grada Podgorice i zato je radost da se u tu slavu sabiramo, sve u tu slavu i u tu čast.

”Ove godine navršava se 30 godina od kako je naš blaženopočivši Mitropolit obnovio Markovdansku litiju, pa je ova godina, po tome posebna; zato imamo više dana proslavu Sv. Marka i Sv. Georgija i zato je prelijepo ovo veče gde smo se sabrali, na koncertu naše đakonice Danice Crnogorčević, koja će nas ovdje večeras radovati, sa svojim lijepim pjesmama, zajedno sa svojim prijateljima koji su se sabrali iz Beograda, Banja Luke, Bara, naše Ivana i Jelena, iz Podgorice”, rekao je i još jednom se zahvalio svima koji su došli i izrazio nadu i želju da ovo mjesto bude mjesto sabranja, kao što jeste već 1000 godina unazad.Na osvitku Đurđevdana poranila Đurđija

On je najavio da će u okviru Dana Svetog Marka biti upriličena Akademija Golgota i Vaskrs Podgorice, praćena u narednim danima svenarodnom litijom, koja će ići kroz grad nošena blagoslovom moštiju Starca Simeona Dajbabskoga i blagoslovom našeg Mitropolita Joanikija.

Otac je podsetio da je Podgorica bombardovana više od 80 puta, naročito 1944, baš u dane Đurđevdana i Markovdana – tako da ove Markovdanske dane upravo održavamo sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita Joanikija, gdje ćemo prenijeti kroz ovaj grad radost i sreću do svačijeg srca i doma, jer je to naša vjera u Hrista, koji je Život i Vaskrsenje i Ljubav.

Koncert su otvorile dvije devojke, Jelena i Ivana Zeković iz Bara, sa dvije pesme.

Veče je bilo rezervisano za premijerno prikazivanje spota za pjesmu Đurđija, posvećenu Svetom Đorđu, čiji režiser Boško Krljaš se okupljenima, obratio: ”Imam čast, malu obavezu i zadovoljstvo, da kažem nekolike riječi prije samog spota. Iz Banjaluke sam, a ovde sam po pozivu đakona Ivana Crnogorčevića i Danice sa kojima u proteklom periodu radimo razne projekte, a tek ćemo ih raditi. Ovo nam je treći projekat a zove se Đurđija i vezan je za Svetog Georgija i za ovu divnu crkvu.” Rekao je da je spot sniman na dvije lokacije: u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori.

Još na prvoj godini Akademije, profesor nas je opomenuo na riječi jednog velikog reditelja, Andreja Tarkovskog, koji je rekao da je reditelj onaj koji svedoči ono što misli i oseća, ali to se može reći i za bilo koju drugu profesiju: ”Zaista verujem da sam svoju profesiju izabrao zbog ovakvih projekata i nadam se da će vam se dopasti spot. Uživajte, živeli!”

Potom je uslijedilo prikazivanje spota Đurđija, gdje je autor čitavog projekta, đakon Ivan Crnogorčević, dok je muziku komponovala Danica Crnogorčević. U svemu je bila uključena mlada ekipa akademski obrazovanih ljudi iz Banja Luke: aranžman: Aleksandar Kovačević, režiju potpisuje Boško Krljaš, kamera: Zoran Pilipović, montaža: Goran Puzić, gafer: Danijel Špadić, organizator: Bojan Vujinović i glumica: Bojana Radić.

Na scenu je zatim gromoglasnim aplauzom dočekana umetnica, Danica Crnogorčević sa pratećim vokalom, Katarinom Bogdanović.

Pratio ju je bend sa kojim ona aktivno nastupa, koji čine: gitara: Aleksandar Đorđević, harmonika: Dragan Dugić, bas gitara: Zvonko Tucaković i perkusije: Predrag Mihajlović.

Maestralno je izvodila pesme kosovske tematike i druge tradicionalne pjesme sa ovih naših prostora.

Tada je u pauzi, takođe premijerno prikazan spot za pesmu Rano moja – Jasenovac, koji je isto tako radila, prethodno navedena ekipa iz Banja Luke; spot je sniman na svim mestima gde su stradali Srbi u Jasenovcu. Tekst je pisao, đakon Ivan Crnogorčević dok je muziku i aranžman radio, Aleksandar Đorđević.

Nakon premijere spota, ukratko se okupljenima obratio režiser, Zoran Pilipović: ”Hvala što ste nas pozvali i ugostili ovde u Podgorici. Student sam master studija Akademije Umetnosti u Banja Luci. Dolazim iz Gradiške, grada u kojem je za vreme II rata ubijeno 5415 djece u Jasenovcu, u Donjoj Gradini. Gradištani, Kozarčani i svi krajišnici, zahvalni su đakonu Ivanu Crnogorčeviću i Danici, jer su stihovima pjesme Rano moja, otrgli od zaborava njihovu patnju i tugu koju nose u sebi. Ideja za spot je proizišla iz slikarske serije Dragana Dragića, slikara iz Prijedora, koji je slikao Kozarčane, majke koje pejzažima smrti traže svoju djecu, rodbinu, komšije i drugove. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam bio dio ovog projekta. Hvala Vam još jednom.”

Na scenu je potom izašla etno grupa Gorica, koja se predstavila sa dvije pesme, posvećene Svetom Jovanu Vladimiru, a potom je danica Crnogorčević otpevala blok od osam pesama, među kojima su se izdvojile: Navali se Šar planina, Zapevala Sojka ptica, Gusta mi magla padnala, Na Uskrs sam se rodila more, Oj, vesela, veselice, Crna Goro zemljo moja, Gledala sam s Koma plava.

U pauzi je publiku oduševio frulaš Milinko Crni Ivanović, koji je dobio velike aplauze, a Danica Crnogorčević je zatim nastavila sa blokom od dve pesme: Usnila je dubok sanak i Udade se Živka sirinićka, da bi potom nastupila etno grupa Gorica sa još jednim izvođenjem pesme u spomen na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija – Ječam žnjela, kome je ovo bila jedna od omiljenih pjesama.

Slijedio je sledeći repertoar od šest pesama, koje je publika na nogama pevala, zajedno sa Danicom: Ne damo svetinje, Mi smo deca neba, Sini jarko sunce sa Kosova, Oj Kosovo, Kosovo, Oj, junaštva svijetla zoro i Veseli se srpski rode.

Okupljeni narod u porti najstarijeg podgoričkog hrama je dva sata pjevao zajedno sa izvođačima.

Elza Bibić
Foto: Mario Matković
Video: Darko Radunović