Na Trgu od ćirilice predstavljena knjiga o Svetom Mardariju (Uskokoviću)

Na Trgu od ćirilice predstavljena knjiga o Svetom Mardariju (Uskokoviću)

Na praznik Preobraženja Gospodnjeg, u subotu uveče 19. avgusta 2017. godine na “Trgu od ćirilice” u herceg Novom održano je duhovno veče posvećeno Svetom Mardariju (Uskokoviću). O liku i djelu novoprosijavšeg Svetitelja, prosvjetitelja Amerike govorili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije i Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski Gospodin Amfilohije kazao je da su memoari Svetog Mardarija, pod naslovom “Nedokučiva Rusija”, jedna od najdubljih i najdragocjenijih knjiga naše tradicije, pisana sa njegoševskim nadahnućem, kao i da će njegov svetački lik u budućim vremenima biti sve uticajniji, jer je to čovjek koji je sebe ugradio u život naše crkve, svepravoslavlja i sveslovenstva.

Naglašavajući ogroman značaj i doprinos “Trga od ćirilice” očuvanju duhovnog identiteta srpskog naroda, Protojerej -stavroofor Velibor Džomić je u svom izlaganju opisao životni put Svetog Mardarija – od Lješanske nahije, preko manastira Studenica, Rusije do daleke Amerije.

U muzičkom dijelu programa publici se predstavio hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice, pod rukovodstvom Petra Rakića.