Ukcg

На трибини “Ријеч четвртком“ представљене књиге “Расвит у сумраку завичаја“ Радојице-Раја Булатовића и “Смјена“ младог аутора Петра Ракочевића

Име: 15.12.2018 RIJEC CETVRTKOM; Опис: Трибина "Ријеч четвртком“ Тип: audio/mpeg

У оквиру трибине “Ријеч четвртком“, коју организује Удружење књижевника Црне  Горе, овог четвртка, 13. децембра 2018. године, са благословом Митрополита Амфилохија, у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици, одржана је промоција књига које су на конкурсу Удружења књижевника Црне Горе и Књижевне задруге Српског националног савјета добиле награду за најбоље рукописе из области прозе, поезије и књиге младог аутора до тридесет година.

Удружење књижевника Црне Горе и Књижевне задруге Српског националног савјета штампали су три књиге: роман ,,Сура Гора“ Радојице Радовића са Цетиња, пјесничку збирку “Тражење пута“ Милете Н. Булатовића из Никшића и књигу ,,Краснојарска бреза“ младог аутора до 30 година Стефана Бешовића.

Модератор вечери била је Милица Краљ.

На почетку вечери сабране је поздравио предсједник Удружења књижевника Црне Горе г. Новица Ђурић који је казао да нема радоснијег дана за Удружење на чијем је челу, него кад промовише нове књиге а посебно књиге младих аутора.

“Важно је да се као писци боримо за слободу, за своју мисао и ријеч и да, у свему овоме што нам се дешава, знамо колико вриједи добра ријеч. Да као писци, онамо гдје јесмо и онамо гдје живимо, будемо писци који дарују добре ријечи које ће другима даровати добро“-казао је Ђурић.

На конкурсу Удружења књижевника Црне Горе и Књижевне задруге Српског националног савјета, жири у саставу: Ђорђе Брујић, Вишња Косовић и Драган Бојовић одабрао је књие “Расвит у сумраку завичаја“ Радојице-Раја Булатовића, пјесничку збирку Ранислава Ачковића ,,Очи пуне десетогишњака“ и за прву књигу младог аутора- пјесничку збирку “Смјена“ младог аутора Петра Ракочевића.

О награђеној књизи Радојице-Раја Булатовића ,,Расвит у сумраку завичаја“ говорио је г. Горан Ћетковић предсједик удружења новинара Црне Горе. По њему је дјело ,,Расвит у сумраку завичаја“ својеврсна мисија Раја Булатовића, који је из прве руке посвједочио оно што је видио и чуо.

“Морамо бити поносни на своју прошлост коју су наши преци морали проводити у пустињама, недођијама, каменим и беспутним предјелима. Треба да се дивимо тим људима, чије гене и ми носимо, који су успјели да побиједе природу“-нагласио је Ћетковић.

Аутор Рајо Булатовић је потом представио окупљенима један дио “Расвита у сумраку завичаја“.

Збирку пјесама “Смјена“ публици је представио млади аутор Петар Ракочевић.