Feb 2021 Nagrada Knez Konstatin Vladici Joanikiju

Nagrada „Knez Konstantin Ostroški“ dodijeljena vladici Joanikiju

Komisija za dodjelu nagrada Fondacije „Knez Konstantin Ostroški“ ovogodišnju nagradnu diplomu i medalju dodijelila je Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju. Nagrada se dodjeljuje „za zasluge za razvoj pravoslavne misli, kulture i duhovnosti“.

Namjera Fondacije je da kroz dodjelu nagrade vladici Joanikiju, kao najbližem saradniku blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, oda priznanje stotinama hiljada građana Crne Gore koji su na miran način ustali u odbranu svoje Crkve.

Nagrada, koju je 1989. ustanovio najveći i najpoznatiji pravoslavni časopis Poljske pravoslavne crkve – Pravoslavni pregled (Przeglad Prawoslawny), dodjeljuje se od 1989. godine.  Nagrada se dodjeljuje zaslužnim ličnostima širom svijeta. Neki od njenih poznatih laureata su: Patrijarh Gruzije Ilija II, Mitropolit poljski Sava, Arhiepiskop albanski Anastasije.

Komisija Fondacije kneza Konstantina Ostroškog nagradu objavljuje u februaru dok se nagrada tradicionalno uručuje u toku vaskršnjih praznika za vreme međunarodnog festivala pravoslavnih crkvenih horova u gradu Hajnuvka u Poljskoj.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka