Nikola Tesla

Никола Тесла

Најава: Николи Тесли у част

Поводом Свјетског дана Николе Тесле вечерас у 19 часова у крипти Храма Христовог Васкрсења биће одржано вече посвећено једном од најпознатијих српских и свјетских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

О Тесли ће говорити Његово преосвештенство новоизабрани Епископ буеносајрејски и јужно-централноамерички г. Кирило, мр Бошко Богетић, др Жарко Лековић и др Трипко Драганић.

У умјетничком програму учествоваће Даница Црногорчевић, гуслар Матија Шћекић и гитариста Милош Павићевић. Програм ће водити мр Љубица Гојковић.

Никола Тесла је рођен у породици православног свештеника на данашњи дан 1856. године у Смиљану (Лици).

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човјек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Преминуо је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мјере, јединица мјере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља — тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.