Nikola Tesla

Nikola Tesla

Najava: Nikoli Tesli u čast

Povodom Svjetskog dana Nikole Tesle večeras u 19 časova u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja biće održano veče posvećeno jednom od najpoznatijih srpskih i svjetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

O Tesli će govoriti Njegovo preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajrejski i južno-centralnoamerički g. Kirilo, mr Boško Bogetić, dr Žarko Leković i dr Tripko Draganić.

U umjetničkom programu učestvovaće Danica Crnogorčević, guslar Matija Šćekić i gitarista Miloš Pavićević. Program će voditi mr Ljubica Gojković.

Nikola Tesla je rođen u porodici pravoslavnog sveštenika na današnji dan 1856. godine u Smiljanu (Lici).

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mjere, jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.