Svetigora Br 269

Најава: Приказ великопосног издања „Светигоре“

Приказ великопосног издања „Светигоре“ – Припремите хаљине душе своје

 

У данима Часног поста из штампе је изашао нови број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Тематика је у складу са припремом и ишчекивањем највећег хришћанског празника. Па тако први наслов гласи „Удостој нас да у чистоти пређемо поприште поста“. То је бесједа коју је Његово  високопреосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије изговорио на Недјељу праштања 2017. године. Поприште Великог поста са Страсном седмицом траје седам недјеља, од којих свака има своје име и своју посебност. О петој недјељи Часног поста „О недјељи Свете Марије Египћанке“ пише свештеник Андреј Филипс. Великом посту су прилагођене службе са посебним великопосним пјесмама. Бољем разумијевању великопосних пјесама свакако може допринијети тумачење ђакона Павла Љешковића „Пјесме Великог поста“. На крају великопосног двига  је циљ – Васкрс, као коначни циљ постојања, или како каже наслов богословског есеја свештеника Лоренса Фарлија „Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века“.

Уз великопосне теме овај број је своје странице посветио великом јубилеју – 900 години постојања Цркве Светог Николе на Луштици или „Храму јављања Божје љубави“, како гласи репортажа о прослави, на којој је говорио Јован Стојковић, чија бесједа је интегрално заступљена у часопису. А о том центру сабирања Луштичана пише и Оливера Балабан.  

Већ смо у ишчекивању Васкрса, а  Божић или „празник непролазне вјечне свјетлости“ и јануарски празници тек што су прошли. Прославе Божића, Богојављења и Савиндана у Митрополији црногорско-приморској описује Рајо Војиновић. А такође се можете информисати како су савинданске свечаности изгледале широм васељене. Црном Гором је ове године први пут прошла светосавска литија – Благослов Светог оца Саве са Савиним реликвијама. Поводом доласка тих реликвија на Цетиње бесједио је владика Амфилохије „Живо присуство живога Светога оца Саве нашега“. Поред те бесједе, публикована је и бесједа коју је на централној Светосавској академији у Подгорици изговорио Живојин Ракочевић „У жару спаљених косовских храмова тињао је и Свети Сава“.

У рубрици која је посвећена чудотворним иконама Мајке Божје, у овом броју читате о Икони Пресвете Богородице Државне, која се празнује у марту мјесецу. Ту је последњи дио апологетике Милана Церовине „Твоје је Слово све из ничега створило“, други дио текста из историје „Поп Ђоко Пејовић, командир са Грахова и дипломата о свом руху и круху“. Слиједе осврт „Војислав“ протојереја-ставрофора Гојка Перовића, као и два приказа. Један је приказ зборника „Стваралачки феномен Радован Бећировић Требјешки“ који потписује мр Смиља Влаовић и други приказ књиге „Од Косова до Јадовна”, који даје протојереј-ставрофор Велибор Џомић. Преко путописа протојереј-ставрофор Обрен Јовановић упознаће читаоце са светињама Румуније. У рубрици поезија нашли су се стихови Ранка Ђиновића и Мића Живојиновића.

„Светигора“ је објавила саопштење са братског сабрања Митрополије црногорско приморске, као и реаговање Митрополије црногорско-приморске „Митрополитова ријеч – пастирска ријеч егзарха свештеног трона пећкога“ поводом напада на Његово високопреосвештенство од стране сарадника предсједника Србије.

На самом крају су хронике из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске. Издвојена је репортажа о прослави 140 година ослобођења Бара од Турака и репортажа о освећењу темеља параклиса Новомученицима јасеновачким у Јасеновцу.

М.Ж.

“Светигора” број 269.  Pdf