Najava za proslavu 800 godina Eparhije budimljansko-nikšićke i 20 godina arhijerejskog služenja episkopa Joanikija

Najava proslave 800 godina Eparhije budimljansko-nikšićke i 20 godina arhijerejskog služenja episkopa Joanikija

Ime: 30. 05. 2019 otac Slobodan Jokic; Opis: Najava za proslavu 800 godina Eparhije budimljansko-nikšićke i 20 godina arhijerejskog služenja episkopa Joanikija Tip: audio/mpeg

U Nikšiću će, u nedjelju 2. i ponedjeljak 3. juna 2019, biti proslavljeni značajni jubileji Eparhije budimljansko-nikšiće: Osamsto godina Episkopije budimljansko-nikšićke i dvedeset godina arhijerejskog služenja Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija.

Protojerej Slobodan Jokic
Protojerej-stavrofor Slobodan-Jokić

Tim povodom, u nedjelju 2. juna u nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u 18 časova biće služeno praznično bdenije, a potom će u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20 časova, biti održana Duhovna akademija. Sabranje će blagosloviti Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji će govoriti o istorijatu budimljansko-nikšićke Eparhije i njenom značaju. U nastavku akademije najavljena je promocija knjige „Svjetlost svijetli u tami“ Preosvećenog Episkopa Joanikija o kojoj će govoriti: Njegovo Preosveštenstvo Episkop slavonski G. Jovan i akademik Jovan Delić.  Na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, dan kada je hirotonisan Vladika Joanikije, u ponedjeljak 3. juna, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u 9 časova, biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija, u kojoj će sabornom molitvom učestvovati više Arhijereja naše Crkve i gosti iz Ruske pravoslavne Crkve, čime će biti krunisano proslavljanje velikih jubileja: 800 godina autokefalnosti SPC, 800 godina od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke i 20 godina arhijerejskog služenja Episkopa Joanikija.

Ove svečanosti za Radio Svetigoru najavljuje protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki. Sa njim je razgovarala Senka Čolović Šumić.