15 Festival Guslara

Народни гуслар Горан Перовић Цуца побједник је 15. фестивала српских гуслара Црне Горе

Име: 03.10.2021 razgovor sa budimirom aleksicem; Опис: Народни гуслар Горан Перовић Цуца побједник је 15. фестивала српских гуслара Црне Горе Тип: audio/mpeg

Првог и другог октобра 2021. године у Никшићу је одржан XV фестивал српских гуслара Црне Горе, у организацији Савеза гуслара „Душаново царство“ и Гусларског друштва „Његош“ из Даниловграда.

 

Како нас је инфорамисао др Будимир Алексић, члан жирија, прве, полуфиналне вечери наступило је 37 гуслара, а у финале је прошло њих 20.

Жири је имао тежак задатак, јер заиста постоји значајан број изванредних гуслара данас у Црној Гори, окупљених у, чини ми се, 19 активних гусларских друштава која раде и чувају гусларску традицију у Црној Гори. Било је тешко, али се морала донијети нека одлука. Такмичење је било у појединачној и екипној конкуренцији, тако да је прво мјесто освојио гуслар Горан Перовић Цуца, члан Гусларског друштва „Његош“ из Даниловграда, друго мјесто је припало Миленку Калезићу, предсједнику ГД „Његош“, а треће нашем познатом гуслару Здравку Кнежевићу, члану ГД „Лазар Сочица“ из Плужина. Што се тиче екипног такмичења прво мјесто је припало најбројнијем гусларском друштву, а то је Гусларско друштво „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице. Могу да пренесем утиске да је била изузетно јака конкуренција, да је ријеч о изванредним гусларима, а што посебно радује и охрабрује јесте чињеница да је велики број младих, веома квалитетних гуслара, који обећавају и гдје се види потенцијал, наравно и оних провјерених који су више пута били шампиони, не само у Црној Гори, него и на савезном, свесрпском такмичењу које окупља најбоље гусларе Црне Горе, Србије и Републике Српске“, рекао је у разговору за Радио Светигору Будимир Алексић.

Са њим је разговарала Сенка Чоловић Шумић