Maj 2020 Saopstenje Za Javnost Vladike Joanikija I Uhapsenih Svetsenika

Nastavak progona: 19. juna počinje suđenje Episkopu Joanikiju i sveštenicima

U nikšićkom Osnovnom sudu 19. juna počeće suđenje Njegovo preosveštenstvu Episkopu budimljansko-nikšićkom g. Joanikiju i osmorici sveštenika arhijerejskog namjesništva nikšićkog, kazao je juče Danu Sava Kostić, jedan od advokata odbrane.

Tužilaštvo u Nikšiću vladiku i sveštenike Slobodana Jokića, Dragana Krušića, Vasilija Brborića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoju Kneževića, Nikolu Marojevića i Mirka Vukotića tereti da su prekršili član 287 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Oni su 12. maja, na dan kada se u proslavlja zaštitnik grada i slava nikšićke Saborne crkve, Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, kako se navodi u optužnom predlogu “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada Nikšića”.

“U nikšićkom sudu za 19. jun zakazano je prvo ročište glavnog pretresa. Vladika i sveštenici će se, pred sudijom Igorom Đuričkovićem, izjašnjavati o navodima iz optužnog predloga. Moguće je da će se toga dana sprovesti neki dokazi”, rekao je advokat Kostić za Dan.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović) ući će u crkvenu i državnu istoriju Crne Gore kao prvi srpski vladika koji je uhapšen u 21. vijeku u Crnoj Gori. Iako Crkva zvanično nije bila organizator Svetovasilijevske litije 12. maja u Nikšiću, vladika i sveštenici su uhapšeni i u pritvoru su bili 72 sata. Utamničenje vladike i sveštenstva naišlo je na osudu velikog dijela domaće i međunarodne javnosti, a narod je u znak protesta sve vrijeme njihovog zadržavanja u pritvoru protestovao.

Poslije isteka mjere zadržavanja pušteni su na slobodu i tom prilikom je vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije kazao sabranom narodu ispred Tužilaštva, da se borba za slobodu vjere i za čast svakoga čovjeka, bez obzira ko je i kako se izjašnjava i kojoj partiji pripada, nastavlja Božijim sredstvima, istinom, pravdom i ljubavlju.

“Hoćemo slobodu vjere, hoćemo poredak u državi, hoćemo da se poštuje Ustav i zakon”, poručio je vladika.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je ocijenio tada da je ovo što se događa u Crnoj Gori, naročito sa hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika, nastavak borbe protiv pravoslavlja – Pravoslavne crkve.