Litija Pg

Nastavljen progon: Slobode lišeni sveštenici Mirčeta Šljivančanin i Željko Ćalić

Nakon litija koje su održane u više crnogorskih gradova, policija je sinoć uručila pozive za saslušanje sveštenicima koji su u zahtjevima podnijetim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja bili navedeni kao organizatori. Policija je pozive za saslušanja uručila sveštenicima u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Budvi, Pljevaljima, Bijelom Polju.

Slobode su lišeni sveštenici Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice i Željko Ćalić iz Danilovgrada. Oni su sinoć dali izjave a danas će biti salušani nakon čega će se odlučiti o njihovom daljem zadržavanju ili puštanju na slobodu. Sveštenici su prije litije pozvali vjerni narod da poštuju zdravstvene mjere koje je propisao NKT.

Podgorička policija je sinoć na početku litije pokušala da privede sveštenika Mirčetu Šljivančanina, ali to nije dozvolio okupljeni narod. Njemu su nakon litije poziv za saslušanje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja uručila dva inspektora.

Otac Mirčeta Šljivančanin je poslije 22:30č otišao u podgorički Centar bezbjednosti da da izjavu gdje je lišen slobode, a danas je za 12 časova zakazano saslušanje kod tužioca koji će odlučiti o njegovom daljem zadržavanju ili puštanju na slobodu.

Otac Željko Ćalić, paroh danilovgradski, poslije litije u Danilovgradu priveden je u policiju gdje je zadržan i danas će u 10 časova biti saslušan.

U policiju je na informativni razgovor sinoć nakon litija pozvano barsko sveštenstvo, a izjave su davali i u Budvi, protojerej Boris Radović i đakon Pavle Lješković.

Za danas je najavljeno saslušanje i sveštenika Darka Pejića iz Bijelog Polja, gdje je juče služen samo moleban a litija nije održana jer nije imala odobrenje policije.

U Pljevljima sinoć nije bilo litije a nakon odsluženog molebna u Crkvi Svete Petke policija je saslušala protojereja-stavrofora Sašu Janjića i Bojana Strunjaša. Oni su nakon date izjave pušteni.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g Amfilohije sinoć je, nakon krsnog vhoda ulicama Podgorice, kazao da je on najodgovorniji za sve što se dešava na litijama, i poručio ako nekog treba da hapse, da hapse njega. „Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, za Crnu Goru da nastave sa nasiljem.”

On je takođe kazao da je od njega i protojererja Mirčete Šljivančanina traženo da „razagnaju narod sa hrama“. „Da li je otac Mirčeta to mogao da prihvati? Crkva Božija je da sabira sve ljude i zemaljske narode, da ih miri, priziva na slogu, ljubav i pomirenje.“

Mitropolit Amfilohije je kazao da nijedna vlast na ovoj zemlji neće dočekati da Crkva razgoni narod i poručio: “Ovaj narod je prvi put, ja bih rekao poslije sedamdeset godina postao slobodni narod. I samo neko ko je antinarodan može da traži da se narod odrekne slobode”.

Vesna Dević