Осам вијекова Митрополије дабробосанске

Научни скуп „Осам вијекова Митрополије дабробосанске“

Име: 03.10. 2021 Mitropolit Hrizostom 8 vhekova mitropolije dabrobosanske; Опис: Осам вијекова Митрополије дабробосанске Тип: audio/mpeg

Уз Митрополију дабробосанску, коју је Свети Сава, као Дабарску епархију, основао 1220. године, српски народ се кроз бурну историју описмењавао, снажио у вјери и сабирао, као око своје мати која је одржавала жар вјере и у најмрачнијим временима доносила наду засновану на радосној вијести Јеванђеља, поручено је синоћ у Фочи на отварању научног скупа “Осам вијекова Митрополије дабробосанске”.

Тродневни научни скуп, који је у Богословији Светог Петра Дабробосанског организовао Богословски факултет из Фоче заједно са Митрополијом, Филозофским факултетом и Универзитетом из Источног Сарајева, окупио је теологе, историчаре, професоре књижевности и филозофије, историчаре умјетности из Бањалуке, Београда, Источног Сарајева, Цетиња, Ниша и Фоче.

Скуп је отворио и благословио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је подсјетио да се заметак, односно квасац, који је Свети Сава поставио у манастиру Светог Николаја у Дабру код Прибоја, Твртковим освајањем тог простора 1373. године, развио и проширио на цијелу Босну и Далмацију.

Он је истакао да митрополија није само празна ријеч, већ је то живи народ који ствара 800 година, који се бори, нестаје и васкрсава.

Члан Црногорске академије наука и умјетности Синиша Јелушић, један од учесника научног скупа, истакао је да је огроман значај Митрополије дабробосанске и да се кроз њен рад и постојање показала епохална улога Светог Саве.

Декан Православног богословског факултета Владислав Топаловић је навео да овај научни скуп нису успјели прошле године да организују због епидемиолошких мјера.

Декан Филозофског факултета из Источног Сарајева Драга Мастиловић подсјетио је да је сарадња са Богословским факултетом и Митрополијом почела прије три године заједничком организацијом научног скупа о 500 година Горажданске штампарије.

Научни скуп подијељен је у четири цјелине: Средњовјековна историја, Османски период, Културно и умјетничко насљеђе, те 19. и 20. вијек.

Научном скупу у Фочи присуствовао је и представник Епархије зворничко-тузланске, јереј Немања Ерак, управник епархијске библиотеке у Бијељини.