Недеља Свих светих

Недеља Свих светих – Диван је Бог у светима својим!

У прву недељу по празнику Свете педесетнице, Црква се саборно кроз свето богослужење сећа свих светих угодника Божјих, нама знаних и незнаних, и из тог благословеног и дивног разлога овај недељни дан називамо Недељом Свих светих (Αγίων Πάντων). Овим торжественим прослављањем Црква свечано благодари Господу нашем што је угоднике своје удостојио светитељског венца вечности и непропадљивости.

У молитви првога часа презвитер стојећи пред иконом Спаситеља исповеда да Господ наш просветљује и освећује свакога човека који долази на свет, указујући на веома битну и узвишену чињеницу да је сваки хришћанин потенцијални светитељ, те тако овај празник поред богослужбеног свечаног прослављања Свих светих за нас има и педагошки значај да нас подсети ради чега смо саздани и на ком темељу се темељи хришћански начин постојања. У синаксару који читамо на јутрењу Недеље Свих светих каже се да у овај благословени дан празнујемо све свете угоднике Божје који због великог мноштва светитељских празникâ нису својим дана празновања, али и због оних светитеља која је Господ по својој љубави и свом промислу прославио, али их није нама пројавио. Црква у овај недељни дан прославља све светитеље саборно како би нама недостојнима указала на саборни акт заједничарења у Господу који је био основа живота свих угодника Божјих који су се сви једногласно и без изузетка подвизавали у једном Господу нашем Исусу Христу.

Почетак овог саборног прослављања потиче из првих векова, после великих гоњења која су потресала Цркву. Времена гоњења су била веома тешка и мучна, али са друге стране и пуна духовне радости јер небеса беху испуњена светих мученика који Господа прославише својом проливеном крвљу. Због великог броја светих мученика чија имена и нису позната, али и чији тачан број није познат, Црква је одредила један колективни празник свих светих мученика. Празник Свих светих мученика који је празнован у древној цркви, спомиње и знаменити Свети Јован Златоусти у неколико својих надахнутих омилија. Касније, из овог јединственог саборног празника свих светих мученика настао је данашњи недељни празник свих светих. У многим стихирама које појемо на богослужењима Недеље Свих светих можемо уочити да црквени песник са сваком пажњом и молитвеним поштовањем помиње све светитељске степене: пророке, апостоле, мученике, исповеднике, подвижнике, преподобне…

Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Амфилохије гостујући у једној од емисија Радио Светигоре, поделио је са верним слушалаштвом духовне поуке свог духовног оца Преподобног Пајсија Светогорца, и испричао следећу причу: „Једном приликом ходајући са старцем ка Атону, пролазили смо крај једне храстове шуме и у једном моменту старац је застао и испричао да некад пролазећи поред ове шуме осети благоухани мирис који се шири из земље сведочећи да Господ и на овај начин указује на мошти светих пустињака који нама нису познати, али их је Господ прославио подаривши им дар светитељства.ˮ

Овим недељним даном завршава се употреба Цветног триода, и почиње се са активном употребом Октоиха у комбинацији са Минејем. Овим недељним даном почињу столпови Еванђеља, тако на јутрењу Недеље Свих светих слушамо прво Васкрсно еванђеље и појемо прву еванђелску стихиру. У недељу другу по Педесетници почиње рачунање столпова гласова по којима се употребљава Октоих и у тај недељни дан почињено са појањем првог гласа.

Преподобни отац Јустин Ћелијски у једној од својих омилија у недељни дан Свих светих, поучава:

“Данас је Недеља Свих светих, данас Црква прославља Све светитеље од памтивека, сва Света бића, почевши од Анђела, Арханђела, Херувима и Серафима, па кроз сва Света бића, Све свете Људе од почетка света до данашњег дана. Зашто Црква данас слави Све светитеље? Прве Недеље после Духова, прва Недеља после Свете Тројице, Црква слави Све светитеље. Зашто? Да покаже да су светитељи исповедници Свете Тројице, да је сав њихов живот у овоме свету од Оца кроз Сина у Духу Светоме, да је овај свет створен да постане Царство Божје. Данас Црква открива душе Свих светих и казује нам њихову тајну: чиме се они живели, ради чега живели, како живели у овоме свету, како су посветитли се? Открила је Црква свету тајну људскога бића кроз њих, да покаже да је човек створен да постане храм Пресвете Тројице: Оца и Сина и Светога Духа. Човек је створен да постане обиталиште Господа Христа у Духу Светоме са Оцем Богом… све долази од Духа Светога, од те Небеске божанске силе, све од Свете Тројице. Различити су дарови – вели се у Светом еванђељу – али је Дух један. Различне су силе, али је Бог који чини, све у свему. Све у Светој Цркви бива по Светој Тројици: од Оца кроз Сина и Духа Светога. Нико не може Господа Христа Богом назвати без Духа Светога – вели се у Светом еванђељу. И све што је Господ дао, све што је Господ Христос донео као Човек, Бог који је постао Човек, све је то сила Божја, све је то средство да ми постанемо свети, да осветимо себе, да посветимо себе, живимо у овоме свету ради Господа.

Данашње Свето еванђеље није ништа друго него живопис свакога светитеља. Данашње Свето еванђеље уствари јесте житије сваког светитеља, јер нам открива тајну како је сваки од њих постао Светим, како човек грешан, или човек блудник, или човек убица, или човек крадљивац, како такав човек постане Светим човеком. Који је то пут који он пређе, које је то средство које он употребљава? Шта он постиже са собом, да од највећег грешника постаје највећи Праведник, од несветог постаје Светим човеком. Ту тајну нам открива Господ кроз Своје Свето еванђеље.”

По целом свету мученици Твоји, као пурпурном хаљином и дивном тканином, украсили су крвљу Твоју Цркву. Зато Ти кличемо Христе Боже: Пошаљи народу Твоме милости и мира, и душама нашим велику милост. (тропар)

Као Створитељу све створене природе, васељена Ти приноси, Господе, богоносне мученике: Њиховим молитвама у неизреченом миру сачувај Твоју Цркву и Твој народ заступништвом пресвете Богородице, Многомилостиви. (кондак)

катихета Бранислав Илић