Episkop bihaćko petrovački i rmanjski g. Sergije

Nedjelja o slijepom u Sabornom Hramu u Bosanskom Petrovcu

Ime: 24. 05. 2020 Vladika Sergije; Opis: Nedjelja o slijepom u Sabornom Hramu u Bosanskom Petrovcu Tip: audio/mpeg

U nedjelju šestu po Pashi-Nedjelju o slijepom kada proslavljamo spomen na svetu braću Kirila i Metodija prosvjetitelje i učitelje slovenske, 24. (11) maja 2020. godine Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije predvodio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom Hramu svetih Apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Vladici su sasluživali: protoprezviter-stavrofor Zdravko Bogojević, protoprezviter Bojan Mitrić, protonamjesnik Jovan Banjac i protođakon Nemanja Reljić.

Poslije pročitanog jevanđelskog začala iz Jevanđelja po Jovanu Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski g. Sergije proiznjeo je nadahnutu besjedu u kojoj je govorio o Hristovom dolasku u ovaj svijet kao svjetlost svijetu da prosvjeti svakoga čovjeka. Mi trebamo da vjerujemo kao ovaj čovjek iz jevanđelskog primjera, kako Hristos jednostavno pristupajući njemu i rekavši o Sinu Božijem: Ja sam Onaj koji sa tobom govorim. Između ostalog proslavljajući danas velika svjetila slovenskih naroda kroz pismenost i hrišćanstvo na prvom mjestu, ostajemo vječno zahvalni na ovome darovanom Slovu Božijem koje nas je učinilo onim šta danas i jesmo.