Otac Pavle (radusinovic)

Arhimandrit Pavle (Radusinović)

Nedjelja Svetih otaca Šestog vaseljenskog sabora proslavljena u ostroškoj svetinji

Ime: 29.07.2018.o.pavle Radusinovic Ostrog; Opis: "29.07.2018.o.pavle Radusinovic_Ostrog". Tip: audio/mpeg

U devetu nedjelju po Pedesetnici, posvećenu Svetim ocima Šestog vaseljenskog sabora, 29. jula 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Atinogena i Svetu mučenicu Juliju, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

OstrogSvetom Liturgijom na platou ispred Gornjeg manastira u prisustvu više stotina vjernika načalstvovao je arhimandrit Pavle, nastojatelj manastira Orahovica u Slavoniji i dugogodišnji namjesnik ostroške obitelji, a sasluživali su mu protojerej Dragan Pešikan iz Herceg Novog, jeromonah Damaskin nastojatelj manastira Podvrh i sveštenici iz Žičke eparhije Miodrag Marković i Nenad Rogić.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja od Mateja kada Isus hodi po moru i spasava učenike od bure, sabrane je besjedeći poučavao o. Pavle, koji je između ostalog rekao da se i nama na buri životnoj i nama dešava isto što i apostolu Petru, da krenemo putem vjere, a kada naiđe neko malo iskušenje počnemo da se kolebamo.

Sabrani iz raznih krajeva vaseljene koji su se sabrali oko Kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a neprekidna kolona poklonika priticala je Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjeliva Svetiteljeve mošti.

Sveta Liturgija služena je i u Donjem Ostrogu, gdje je u crkvi Svete Trojice načalstvovao arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske sa brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom u prisustvu brojnog monaštva i vjernog naroda.