Spomenik Velika Hoca

Негован Маврић: “Ко не поштује туђу вјеру не поштује ни своју”

Име: 09.03.2019 negovan Mavric O rusenju krsta na spomeniku u Velikoj Hoci; Опис: "09.03.2019_negovan Mavric_O rusenju krsta na spomeniku u Velikoj Hoci". Тип: audio/mpeg

Негован Маврић: “Ко не поштује туђу вјеру не поштује ни своју. Ово ничем добром не води. Не могу Албанци срушити онолико колико ми можемо да обнављамо“

 

На спомен-обиљежју Србима у Великој Хочи, који су мучки убијени током сукоба на Косову и Метохији, непознати починиоци су поломили и однијели крст и оборили јарбол са заставом Србије.

SpomenikОскрнављена је успомена на 84- воро убијених Срба чије породице и даље живе у овој енклави.

На плочи је и име Млађана Маврића који је киднапован и убијен у октобру 1999. године наочиглед бивших комшија Албанаца у центру Ораховца, двадесетак метара од пункта Кфора. Негован Маврић, његов брат и председник Удружења породица киднапованих, несталих и убијених са територије општине Ораховац каже да су живо сјећање на те догађаје и страх поново завладали овим местом.

О страдању Срба које је почело 1998. године, скрнављењу споменика убијеним Србима у Великој Хочи и животу преосталих Срба у Великој Хочи за наш Радио говорио је Негован Маврић, предсједник Удружења породица киднапованих, несталих и убијених са територије општине Ораховац.