Jan 2020 Moleban I Litija U Niksicu 1

Никшић одлучно у одбрани свете вјере православне

Име: 02.01.2020 Otac Jefitmije Niksic moleban; Опис: Никшић одлучно у одбрани свете вјере православне Тип: audio/mpeg

У сриједу, 1.  јануара 2020, у Саборном храму Светог Василија Острошког, у Никшићу, поводом неуставног и дискриминаторног Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори, служен је Молебан Пресветој Богородици.

Молебан је служило свештенство никшићког намјесништва, а молитвено су учествовали, у великом броју, свештенослужитељи, монахиње из околних манастира и вјерни народ Никшића, који је, на овај начин, стао у одбрану вјере православне, светиња и завјештања светих предака.

Након Молебана, који се, сваке вечери, служи у храмовима широм Црне Горе, сабрани вјерни народ, а, према процјени неких медија – више од 10 хољада, упркос хладном времену и јаком вјетру, кренуло је улицама Никшића ка Тргу Слободе.

Otac Jeftimije SkuleticСабрање је поздравио, обративши се ријечима пастирске бјеседе, јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира.

Казао је да је ово за њега, као рођеног Никшићанина, уједно ружан и лијеп сан. Лијеп, јер су се „браћа и сестре окупили заједно око Часног Крста, а ружан што их је окупио такав закон“.

Лијеп сан зато што смо заједно, као што каже псалмопојац „како је лијепо кад сва браћа живе заједно“, а ружан поводом овога због чега смо се окупили. Нигдје нема у Црној Гори тако добрих, искрених и отворених људи као у Никшићу, а на другој страни оних жестоких. Али, библијска истина каже да Бог такве воли. Он не воли млаке људе, од великог грешника прави праведника, а доброг и врлинског човека преобраћа у светитеља. Такви смо ми и увијек треба да имамо став, поговото у оваквим ситуацијама, да не будемо млаки“, поручио је о. Јефтимије.

Додао је да су молебани, литије са иконама, крстовима, мирисом тамјана, молитвом и појањем, прави начин борбе.