1

Nikšić u veličanstvenoj svenarodnoj Litiji za odbranu vjere i svetinja

Ime: 01. 01. 2020Moleban Niksic Otac Miodrag; Opis: "01. 01. 2020Moleban Niksic_Otac Miodrag". Tip: audio/mpeg

Moleban Presvetoj Bogorodici, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u utorak 31. decembra 2019, služilo je više sveštenoslužitelja nikšićkog namjesništva. Vjerni narod je, kao i prethodnih večeri, ispunio nikšićku Sabornu crkvu, a kako je za večeras bila najavljena i litija, veliki broj njih je bio prinuđen da ostane ispred Hrama da bi, potom, svi zajedno, uz duhovne pjesme, molitve i sa ikonama u rukama, pošli u molitveni hod kroz Nikšić.

Prema procjenama, molitveno sabranje u odbranu svete vjere pravoslavne i svetinja, okupio je preko deset hiljada građana Nikšića.

Na Trgu „Slobode“, riječima nadahnute pastirske besjede, obratio se sveštenik Miodrag Todorović.

On je kazao da je na čelu sveštene litije Časni Krst na kome bi svi trebali da razapnemo svoje mrzovolje, strasti, mržnju i omrazu prema drugome.

Da u ove predbožićne dane zagrlimo jedan drugog bratskom ljubavlju, Hristovom ljubavlju. Gledaju nas naši Sveti, naš Sveti Sava, koji nam je blagoslovio da imamo krsno ime, koje blagosilja domove naše, rodbinu našu, goste naše, Sveti Vasilije Ostroški, zaštitnik ovog grada i svi sveti koji nas blagosiljaju i osvećuju ovaj grad, cijelu Crnu Goru i čitavu vaseljenu“, poručio je sveštenik Todorović.