Niksic Litija

Никшићани су и овог четвртка узнијели молитве Пресветој Богородици за спас светиња и очување вјере православне

Име: 12. 03. 20202. OTAC RADMILO NIKSIC; Опис: Никшићани су и овог четвртка узнијели молитве Пресветој Богородици за спас светиња и очување вјере православне Тип: audio/mpeg

Никшићани су и овог четвртка узнијели молитве Пресветој Богородици за спас светиња и очување вјере православне. Након молебана, улицама града прошао је крсни ход, на чијем челу је крст носио селектор боксерске репрезентације Црне Горе, Бошко Драшковић. На Тргу слободе, након поздравне ријечи оца Миодрага Тодоровића, окупљенима се обратио отац Радмило Чизмовић, парох пјешивачки.

“Тешко је борити се са безбожним, тешко је убјеђивати озлобљенога и безбожнога ријечима”, рекао је отац Радмило, нагласивши да се за њих треба пуно молити. “Прије ћемо их убиједити добрим дјелима, милосрђем и доброчинством”, додао је, уз ријечи Светог писма да треба да се свијетли лице наше пред људима и да виде добра дјела и прославе Оца нашег који је на небесима. Отац Радмило је напоменуо да мир нема цијену и да ми као хришћани не требамо да узвраћамо истом мјером онима који нас нападају, већ на наш начин, хришћански и миран, дјелима и молитвом. Рекао је да се управо ово догађа на сабрањима четвртком и недељом и та сабрања нас чине умнима и обоженима. “Литије су показале да се на братској слози, љубави, помирењу, разумијевању може и мора градити будућност наше дјеце и наше државе Црне Горе”, нагласио је, уз ријечи Јеванђеља по Матеју, да не требамо да сабирамо себи блага на земљи, већ на небу, јер где нам је благо, ондје нам је и срце. “А наше благо су наше светиње”, додао је.

Рекао је да као што је један краљ изједначавао себе са државом, тако се и наша власт заклања иза државе, а ми само цитирамо Свето Јеванђеље. Посебно је нагласио да увијек морамо имати на уму да ништа на овоме свијету није вјечно наше и да свакога чека гроб и смрт, те ако схватимо да смо само пролазници на овој земљи, онда нема ни међа, ни властољубља, ни хедонизма. Отац Радмило је навео као позитиван пример толеранције Волтера који каже да иако се не слаже са онима који имају другачије мишљење, цио живот ће се борити да могу да га искажу.

Осврнуо се и на молитву Светог Јефрема Сирина, коју читамо у Великом посту, рекавши да требамо цијели живот да живимо са молитвом, да она испуни сваки сегмент нашег живота. Такође је подсјетио и на ријечи Светог апостола Павла, да праведник живи од вјере.

“Човјеку је дат избор хоће ли му у животу узор бити лик Христов и Свети Василије Острошки или Јуда Искариотски, да ли ће се подићи до небеса или се спустити до крајњег ништавила”, рекао је отац Радмило. Он је своју бесједу завршио ријечима: “Истина ће вас ослободити! Достојевски је рекао да ако би морао да бира истину или Христа, да би одабрао да буде са Христом! Не дамо светиње!”

Литија је завршена повратком до Храма Светог Василија Острошког.